Trije podivjani psi so jo zgrizli do smrti

Sosedje so menda opozarjali veterinarje in policiste, naj v vasi Mavrlen vendarle ukrepajo zaradi psov.

Objavljeno
13. september 2017 15.07
PITBULI
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Črnomelj - Domačini na Mavrlenu so ogorčeni in hkrati žalostni zaradi tragičnega včerajšnjega dogodka, ko so Tatjano Šum, mater lastnika psov, napadli trije pitbuli pred lastno hišo, kasneje pa je za posledicami prehudih ran umrla v bolnišnici. Njenega 40-letnega sina Miho Šuma policisti preiskujejo zaradi suma mučenja živali.

To je za zdaj znano po grozljivem dogodku včeraj popoldne, ko je 71-letnica odšla po zunanji strani hiše v kletne prostore, odprla vrata in nato so jo napadli trije psi. »Zakaj je ženska odšla do psov in zakaj so jo napadli, še ugotavljamo. Pse je pred prihodom policistov in reševalcev prisebnim sosedom uspelo pregnati in zapreti v hišo. Sam napad psov in tragično smrt za zdaj obravnavamo kot dogodek in ne kot kaznivo dejanje. Vendar pa preiskava še ni končana,« je opozoril Robert Perc z novomeške policijske postaje.

Robert Perc z novomeške policijske uprave Foto: Bojan Rajšek

Po besedah direktorja novomeške veterinarske območne enote Branka Podpečana so osem odraslih psov in pet mladičev odpeljali v zavetišče (Meli center Repče, op. p.), tri agresivne pse ubijalce pa bodo evtanazirali. Pojasnil je, da predpis določa, da ima lahko eno gospodinjstvo največ pet psov, toda ostali trije so bili od dveh drugih lastnikov; dva od partnerice 40-letnika, ki je avstrijska državljanka, in še od drugega slovenskega državljana, po naših informacijah iz Krškega.

Branko Podpečan, direktor novomeške veterinarske območne enote Foto: Bojan Rajšek

Psi se niso borili

Vseh trinajst psov so veterinarji lastniku odvzeli in jih namestili v zavetišče Meli. Vodja zavetišča Dušan Hajdinjak je povedal, da so vsi psi v dobri kondiciji, rejeni, razen psice z mladiči, ki je shirana in tudi mladiči ne dosegajo zadovoljive teže za njihovo starost, pri katerih so odpravili notranje in zunanje zajedalce - bolhe. Dodal je, da pri veterinarskem pregledu ni bilo ugotovljenih nobenih starih ran, in tako zavrnil možnost, da bi kateri od psov sodeloval v pasjih borbah. »Pri samcu, starem dve leti, z belo liso smo ugotovili, da je bil zagotovo vodja in je nad žensko dominiral. Verjetno je naredila kakšen gib ali pa ga je odrinila, da je napadel in za sabo povlekel še ostala dva psa,« meni Hajdinjak o tragičnem dogodku v vasi Mavrlen. Pojasnil je še, da psi niso socializirani, saj jih je v novem okolju strah, vendar ta ne prehaja v agresijo. To pa ne velja za samca z belo liso po imenu Babajaga, ki je med vsemi največji in najmočnejši in je zelo agresiven.

Sosedje ne morejo verjeti, kaj se je zgodilo v njihovi sicer mirni vasici, a so, kakor pravijo, večkrat obvestili veterinarje (tudi anonimno) in policiste, naj vendarle ukrepajo, saj je bilo slišati glasno lajanje in cviljenje psov, ki jih je bilo v nekem obdobju menda celo do 25. Na veterinarski upravi so za Delo pojasnili, da jim je policija sredi februarja letos posredovala predlog za uvedbo postopka o prekršku zaradi premika neregistriranega psa. Njihova veterinarka je opravila ogled pri lastniku psov in ugotovila, da je imel na istem naslovu šest odraslih psov. »Opozorila ga je, da zakon zahteva izpolnjevanje pogojev za gojitev živali. Lastnik je nato marca uradno prepisal lastništvo enega psa na avstrijsko državljanko in izjavil, da je psa izvozil,« je povedal Matjaž Emeršič z ljubljanske veterinarske uprave.

V ograjenem delu hiše so trije podivjani psi dobesedno zgrizli nemočno žensko. Foto: Bojan Rajšek

Psov »lumpom« ni hotel prodati

»Slišati je bilo samo rjovenje psov, napadena ni klicala na pomoč, a so potem trije domačini vendarle v roke vzeli palice in pse nekako spravili nazaj v klet,« je za Delo povedal domačin, ki ne želi biti imenovan. Vendar je bilo že prepozno, saj so jo podivjani psi dobesedno razmesarili. Desno roko je imela zvito, ugrize po celem telesu, tudi po glavi. Sogovornik je bil zaradi dogodka zelo pretresen in ni skrival solz, ne more razumeti, da je reševalno vozilo po njihovem klicu prispelo na kraj dogodka po več kakor pol ure (policisti dosti prej), čeprav je vas oddaljena od Črnomlja le nekaj kilometrov. Ženska, ki je bila do upokojitve zaposlena v rehabilitacijskem centru Soča v Ljubljani, in njen sin sta se pred leti v ta del Bele krajine preselila iz Ljubljane. »Ti psi so bili večkrat lačni kakor siti in tudi Tatjana, ki sem jo imel rad kakor staro mamo, me je večkrat prosila za hrano. Tudi denar sem ji dajal, da je lahko kupila hrano zase in za pse,« je povedal eden od domačinov. Okrog hiše so se v preteklosti motovilili tudi kupci, nekateri tudi z območja Litije, ki so pse hoteli kupiti za pasje borbe, a jih lastnik, ki je bil nanje menda zelo navezan, »takim lumpom ni želel prodati«.

Na območju Policijske uprave Novo mesto so od leta 2012 do konca avgusta letos podali 29 kazenskih ovadb zaradi mučenja živali. V istem obdobju so uvedli 520 postopkov, ki se nanašajo na prekrške po zakonu o zaščiti živali.