Na zatožni klopi en balkanski bojevnik manj

Potem ko je tožilstvo umaknilo obtožbo zoper Zdenko Kondić, je sodišče zanjo postopek ustavilo.

Objavljeno
25. marec 2016 20.08
Takole je danes Dragan Tošič odkorakal z Okrožnega sodišča v Ljubljani po izreku oprostilne sodbe. Foto: Igor Zaplatil/ Delo
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Ponovljeno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik se bo začelo 4. aprila, sodišče do decembra načrtuje 76 obravnav. Prvoobdolženemu Draganu Tošiću se bo na zatožni klopi pridružilo 14 obdolženih, saj je za Anesa Selmana postopek izločen, Zdenka Kondić pa ni več med obdolženimi.

Specializirana državna tožilka Blanka Žgajnar nam je potrdila, da je za Zdenko Kondić umaknila obtožbo, potem ko je višje sodišče na predlog obrambe izločilo nekatere dokaze zoper njo, češ da hišna preiskava ni bila opravljena v skladu z normativi in pogoji, ki jih določa zakon. Sodišče je zato zanjo kazenski postopek formalno ustavilo, medtem ko se za soobdolžence ni spremenilo nič.

Specializirano državno tožilstvo je obtožbo najprej spisalo zoper 17 obdolžencev. Novembra 2012 je okrožno sodišče četverico (Anesa Selmana, Marka Bublića, Dejana Zupana in Sandro Udrih) spoznalo za krive, Tošića in dvanajst soobdolženih – Dragana Beljkaša, Jakoba Remškarja, Mirzeta in Miralema Lucevića, Petra Khermayerja, Boštjana Kopčiča, Roberta Šabića, Ðemajlija Mandjuko ter Suzano Remškar, Zdenko Kondić, Valterja Abramovića in Tadeja Poljaka – pa je potem, ko je iz spisa izločilo tako rekoč vse dokaze, ki so jih zbrali srbski in posledično slovenski preiskovalci, oprostilo očitkov vpletenosti v trgovino z mamili; prav vsi obtoženi so bili oproščeni očitkov kaznivega dejanja hudodelskega združevanja. Višje sodišče je oprostilno sodbo na pritožbo tožilstva razveljavilo in vrnilo v ponovljeno sojenje, četverici obsojenih pa zaporne kazni krepko zvišalo. Na zatožno klop bodo tako sedli ne le na prvem sojenju oproščeni, temveč tudi pravnomočno obsojeni zaradi vpletenosti v posle s kokainom – vsem namreč obtožba očita hudodelsko združevanje. Obravnave so razpisane celo po trikrat na teden.

Na sodišču ne bo Selmana, ki je v Bosni, ta pa ga kot svojega državljana ne bo izročila Sloveniji, zato je sodišče postopek zanj izločilo, medtem ko je za Kondićevo, kot rečeno, postopek končan.

Septembra 2014 je okrožno sodišče v ponovljenem postopku končalo predobravnavne naroke, na katerih so obdolženi zanikali očitke, a namesto da je sojenje steklo naprej, sta si spis podajala okrožno in višje sodišče zaradi zahteve obrambe po izločitvi dokazov, za katere vztraja, da so bili pridobljeni nezakonito. Odločitev okrožne sodnice Andreje Sedej Grčar o zakonitosti dokazov je obramba izpodbijala na višjem sodišču, to pa je večino argumentov obrambe zavrnilo kot neutemeljene, v manjšem delu pa sodnici naložilo, naj odloči še enkrat.

Sporna hišna preiskava

Ko je avgusta lani sodnica znova zavrnila predlagano izločitev dokazov, ji je višje sodišče oktobra zadevo vrnilo v delu, ki se nanaša na Tošića, Beljkaša in Kondićevo, češ da mora spet pojasniti okoliščine, na podlagi katerih je zavrnila zahtevo obrambe. V nadaljevanju je sodnica to zadovoljivo storila za Tošića in Beljkaša, ne pa tudi v primeru Kondićeve, za katero je višje sodišče pritrdilo obrambi, da ni jasno, kako je preiskovalna sodnica pred izdajo odredbe o hišni preiskavi pri njej sklepala, da je neznana ženska v hudodelski združbi prav Kondićeva, sestra obtoženega Beljkaša. Kondićeva naj bi po prepričanju tožilstva v združbi skrbela za nabavo ponarejenih osebnih listin, v hišni preiskavi pa so pri njej našli fotografije članov domnevne hudodelske združbe, med drugim tudi Darka Šarića. Višji sodniki so zapisali, da mora biti z gotovostjo ugotovljena identiteta osebe, pri kateri se zaradi utemeljenih razlogov za sum kaznivega dejanja opravlja hišna preiskava.

Ko je zadeva po vnovični pritožbi obrambe še tretjič romala na višje sodišče, je to pritrdilo obrambi in sporne dokaze, ki se nanašajo na Kondićevo, dokončno izločilo, tožilstvo pa je posledično obtožbo zoper njo umaknilo. »Glede na to, da je sodišče izločilo dokaze, je odločitev tožilstva pričakovana in edina logična,« pravi zagovornik Kondićeve odvetnik Andrej Rauter.

Čeprav je odvetnik zaradi seznanitve z nedovoljenimi dokazi predlagal tudi izločitev razpravljajoče sodnice, bo ta postopek vodila naprej, je sklenil predsednik okrožnega sodišča, ki je zavrnil predlog za sodničino izločitev zaradi umika obtožbe zoper Kondićevo.