Na zatožni klopi le še štirje protestniki

Branko Karlovčec se je s tožilstvom pogodil za osemmesečno pogojno kazen z dveletno preizkusno dobo.

Objavljeno
15. oktober 2015 18.24
Slovenija, Maribor, 26.11.2012 - Gotof je na trgu generala Maistra foto:Tadej Regent/Delo
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Gneča na zatožni klopi na procesu zoper drugo skupino protestnikov s tretje mariborske vstaje je vse manjša, na njej sedi le še četverica. Dejanje je namreč priznal tudi Branko Karlovčec in se s tožilstvom pogodil za osem mesecev pogojne zaporne kazni z dveletno preizkusno dobo.

Nekoliko nenavadno se je razpletlo priznanje Karlovčca, edinega izmed obtoženih protestnikov, ki so ga med metanjem predmetov ujele kamere. Najprej se sploh ni pojavil na sodišču, njegova odvetnica Ana Jug ga je opravičila, da je na razgovoru za službo, ki jo išče od pomladi. Hkrati je okrožno sodnico Danilo Dobčnik Šošterič obvestila o dogovoru s tožilstvom, ta pa jo je pobarala: »Bo gospod počasi priznal?«

Kljub nazornim videoposnetkom, ki po tožilčevem mnenju ne puščajo nobenega dvoma o metanju predmetov, na njih ga je navsezadnje prepoznala tudi sodnica, se namreč Karlovčec najprej ni hotel pokesati. Da je bil na protestu, ni zanikal, prav tako ne, da je vpil »Gotof je!«, toda v roki je imel le mobilni telefon, se je branil.

Zdaj si je premislil in se po razgovoru za službo tudi prikazal v sodni dvorani ter dejanje priznal. Okrožni državni tožilec Darko Simonič je predlagal izrek kazni opominjevalne narave v trajanju osmih mesecev s preizkusno dobo dveh let, saj ima obtoženi še nepopisan kazenski list.

Zagovornica Jugova je sodni senat pozvala, naj upošteva dejstvo, da je Karlovčec tik pred protestom izgubil službo, bil je v stiski zaradi posojil, poleg tega skrbi za dva otroka. Sodišče je še prosila, naj upošteva, da obtoženi predmetov ni metal ciljno proti kateremu od policistov, marveč v množico, in to ne z namenom, da bi koga ranil. »Pa tudi na psihologijo množice naj sodišče ne pozabi,« je pribila odvetnica. Sodišče je zatem povsem sledilo tožilčevemu predlogu.

Na naslednjo obravnavo v začetku novembra bodo torej od prvotne deveterice prišli le še štirje obtoženci, in sicer Alen Đudarić, Andrej Horvat, Luka Ravter in Nejc Ules. Vsi štirje vztrajajo, da so nedolžni, o kakšnem napadu na policiste 3. decembra 2012 na tretji mariborski vstaji zoper takratnega župana Franca Kanglerja da ni niti govora.

Poleg Karlovčca so doslej krivdo priznali Mario Kos, Nathan Tkalec in Bojan Marksl. Kos je dobil osem mesecev zapora, vendar v obliki 430 ur dela v splošno korist, Tkalec si je prislužil sedem mesecev zapora oziroma 368 ur družbenokoristnega dela, Marksl pa se je izvlekel s tremi meseci pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Zoper Reneja Žnidariča je tožilec umaknil obtožbo.

Za umik se je odločil, ker meni, da je Žnidarič kvečjemu storil prekršek, ko je policista, oblečenega v polno bojno opremo, udaril z odprto dlanjo. Poleg tega je bil v dilemi, ali Žnidarič ni zamahnil zgolj zato, ker se je hotel umakniti iz vsesplošnega kaosa. Skratka, Žnidarič ni nikogar poškodoval, ni metal kock, star pa je bil komaj dvajset let.