Na zatožni klopi Lidija Žagar

Nekdanja predsednica uprave Gradisa Celje obtožena, da je oškodovala dva podizvajalca.

Objavljeno
18. november 2014 16.41
Celje, 26.3.2010 - Lidija agar, predsednica uprave Gradisa Celje. Foto: Brane Piano
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Celje – Na predobravnavnem naroku zoper nekdanjo predsednico uprave Gradisa Celje Lidijo Žagar je njen zagovornik Tomaž Bromše opozoril, da tožilec ni predstavil nobenega dokaza. Žagarjevo obtožnica bremeni poslovne goljufije, glavna obravnava pa bo 9. decembra.

Celjski kriminalisti so marca letos zaradi ugotovljenih nepravilnosti podali 14 kazenskih ovadb za 35 kaznivih dejanj in kazensko ovadili 11 oseb. Preiskali so tudi 22 kaznivih dejanj poslovne goljufije, pri katerih je povzročena materialna škoda znašala okoli 5,5 milijonov evrov. Med osumljenimi je nekdanja direktorica Gradisa Lidija Žagar, ki ji očitajo več kaznivih dejanj. Osumljenci so domnevno z zlorabo položaja ali pravic, goljufijami, ponarejanjem in uničenjem listin Gradis oškodovali za dobrih 7,7 milijona evrov.

Tokratni predobravnavni narok na celjskem okrožnem sodišču se je nanašal na poslovno goljufijo, v kateri sta bila menda oškodovana Gradisova podizvajalca, in sicer samostojni podjetnik Marko Jeromel iz Prevalj in Avtoprevozništvo Vladimir Škofljanc. Žagarjeva se o krivdi ni izrekla, njen zagovornik pa je predlagal njeno neposredno zaslišanje. S predlogom se je strinjal tudi državni tožilec Jože Manfreda, ki pa se še ni opredelil do dokaznih predlogov Tomaža Bromšeta.

Med drugim je Bromše predlagal sodišču, naj kot dokazni predlog upošteva tudi izvedensko mnenje strokovnjaka za finance, ki govori o likvidnosti, insolventnosti in plačilni sposobnosti Gradisa, upoštevajo pa ga tudi v drugih kazenskih postopkih. Bromše trdi, da ni res, kot v obtožnici navaja državni tožilec, da je bil Gradis v obravnavanem obdobju plačilno nesposoben in da je imel blokiran račun.

Po njegovih navedbah je imel Gradis blokirane račune šele leta 2009, in ne tudi v letih 2006, 2007 in 2008. Sodišču je predlagal, naj najame neodvisnega izvedenca finančne stroke. Manfreda je vztrajal pri dokaznih predlogih, ki so navedeni v obtožnici, do dokaznih predlogov obrambe pa se bo opredelil, ko bo temeljito preučil obsežno dokumentacijo, ki jo je predložila obramba.

Ker je obramba predlagala zaslišanje številnih prič, je sodnica Barbara Žumer Kunc razpisala prvo obravnavo že decembra.