Na Zorico Škrbić prežali z vseh koncev

Neuradno tožilstvo tudi v primeru priznanja krivde do domnevnih ugrabiteljev brez milosti.

Objavljeno
13. avgust 2015 17.42
Podpec - Ljubljana, 27.6.2014, v ljubljani ugrabili zensko, ki so jo kasneje najdli mrtvo v podpeci. Foto: Marko Feist
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Prihodnji teden bodo pred ljubljansko okrožno sodnico Vesno Podjed predvidoma stopili domnevni ugrabitelji in mučitelji Zorice Škrbić, partnerice obsojenega roparja sefov SKB Dejana Vidmarja, za katero so bili prepričani, da ve, kje je skrit denar. Priznanja krivde ni pričakovati, čeprav pogovori s tožilstvom menda še potekajo.

V tej zadevi sta za prihodnji teden na ljubljanskem okrožnem sodišču razpisana dva predobravnavna naroka, in sicer naj bi pred sodnico Vesno Podjed v sredo, 19. avgusta, stopila 26-letni Milan Trivković in 32-letni Senad Livadić, dva dni zatem pa se bosta imela priložnost o krivdi izreči 26-letni Željko Petrović in 33-letni Blagoje Sazdov. Neuradno po naših podatkih sicer ni pričakovati, da bi obtoženi krivdo priznali. Kot je slišati, tožilstvo namreč tudi v primeru priznanja krivde v tem primeru brutalnega mučenja in smrti 32-letne Zorice Škrbić za zdaj ni bilo pripravljeno ponujati bistveno nižjih zapornih kazni od predpisane zgornje meje. Vsaj zaenkrat, čeprav pogovori med tožilstvom in obrambo še niso zaključeni. Po naših podatkih bi vsaj v primeru enega obtoženca sicer s pričami skušali dokazati, da obtoženi takrat ni mogel biti na kraju zločina.

Ugrabitelji na rane stresali sol

Obtožnica sicer Sazdovu očita, da je bil eden od dveh ugrabiteljev Zorice Škrbić. Kot je znano, sta jo zamaskirana moška 26. junija lani na Ziherlovi v Ljubljani nekaj minut pred 19. uro zbila s kolesa in jo zvlekla v belo alfo. Da je bil prav Sazdov na kraju zločina, je za preiskovalce glavni adut najden del čepa telefonske slušalke, saj so forenziki pri pregledu bioloških sledi ugotovili, da ta brez dvoma pripada prav njemu.

Preiskovalci so nato dokaze zbrali v celoto in ugotovili, da je pri ugrabitvi neposredno s Sazdovom sodeloval Petrović, in to kot voznik bele alfe romeo s koprskimi registrskimi oznakami. Pozneje pa, ko so koprske tablice zamenjali s tablicami ljubljanskega registrskega območja, je za volan alfe sedel Trivković. Tako posnetki nadzornih kamer kot izjave večih prič dokazujejo, da je po ugrabitvi za alfo vozil voznik audija A6, tega pa naj bi po prepričanju tožilstva priskrbel Senad Livadić.

Sprva so ugrabitelji z alfo zapeljali v gozd pri Cesti v Zgornji Log, a jim je načrte prekrižal delavec v gozdu, ki je odpravljal posledice žledoloma, pri tem pa celo prepoznal Trivkovića. Pozneje so po ugotovitvah preiskovalcev Sazdov, Petrović, Trivković in neznani storilci pripeljali na Cesto v Gorice, kjer je zapuščena brunarica, se z vozilom odpeljali še kakšnih 300 metrov v gozd, potem pa Zorico Škrbić menda prisilili, da je šla peš še približno 200 metrov globlje v gozd, kjer so jo menda privezali za drevo, pretepali in mučili. Na tem mestu so našli tudi DNK-sledi obtoženega Petrovića. Nekaj predmetov, iz katerih so na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju izluščili DNK-sledi Sazdova in Petrovića, so našli še na zavarovanih predmetih na širšem območju Ceste v Gorice.

Naslednjega dne ob 5.23 je na intervencijsko številko 113 poklical moški in povedal, da pri mostu v Podpeči leži mlajša ženska, ki je poškodovana in nezavestna. Kmalu so prejeli še obvestilo o gorečem avtomobili alfa romeo na eni od bližnjih stranskih makadamskih cest, ki so ga zažgali ugrabitelji.

Škrbićeva je sprva še kazala znake življenja, a so bile rane prehude, zato je še pred prihodom reševalcev umrla. Sodna obdukcija pokojne je pokazala 21 izjemno hudih poškodb, menda pa so ji na krvave rane stresali še sol, da bi iz njenih ust slišali, kje je izplen roparjev sefov banke SKB, v katerega je bil vpleten njen partner Dejan Vidmar. Ko so jo odvrgli na cesti v Podpeči, so ji ob padcu počila rebra in usodno prebodla pljuča. Za Petrovića, Sazdova in Trivkovića so prepričani, da so storili kaznivo dejanje hudodelskega združevanja, mučenja in posebno hudo telesno poškodbo. Livadiću pa so naprtili hudodelsko združevanje in pomoč pri kaznivem dejanju ugrabitve.

Je bil denar skrit v zidovih?

Ugrabitelji pa niso bili edini, ki so bili prepričani, da Škrbićeva ve, kje je denar, saj je tožilstvo v preiskavi neke druge kriminalne združbe odkrilo trojico s podobnimi načrti, ki je že prežala na svojo priložnost. Senadu Muhamedagiću, Darku Ostojiću in Draganu Miladinoviću, ki so del združbe, ki naj bi organizirala prevoz večjih količin kokaina in heroina, so namreč na uho prav tako prišle te informacije, ki so se pojavljale v krogu kriminalcev. Mitja Požun, ki naj bi o denarju obvestil četverico, ki bo prihodnji teden sedla na zatožno klop, naj bi si namreč od Ostojića izposodil pnevmatsko kladivo, s katerim je hotel – tako je bila prepričana trojica – razbijati zidove na domu Škrbićeve, kjer naj bi bil zazidan roparski plen. Trojica je dlje časa načrtovala rop, si ogledovala hišo in poslušala, ali v njej kdo razbija po stenah, in čakala priložnost, da tistega, ki bi iz nje prišel s torbo, oropa. A je načrt padel v vodo, ko so Škrbićevo ugrabili in je za posledicami surovega mučenja umrla.