Boštjan Nachbar znova v milijonsko pravdo

Mentis znova toži košarkarja Boštjana Nachbarja za 2,24 milijona evrov zaradi posla, ki ga je leta 1997 sklenil Nachbarjev oče.

Objavljeno
14. julij 2015 17.09
Slovenija.Ljubljana.19.10.2010 Bostjan Nachbar med treningom v Stozicah.Foto:Matej Druznik/DELO
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec – V več kot desetletje trajajočem sporu med družbo Mentis in njenim direktorjem Dušanom Laznikom ter košarkarjem Boštjanom Nachbarjem bo o Mentisovem 2,24 milijona visokem zahtevku spet odločalo sodišče, saj obema stranema tudi v ponovljenem postopku in tokratnih dveh poskusih poravnave ni uspelo skleniti zunajsodnega dogovora. »To je nepošteno,« milijonski zahtevek komentira Nachbar.

»Kljub temu, da je neizpodbitno, da v tem primeru nisem kriv, saj mi je bilo to breme naloženo kot šestnajstletniku, sem poskušal narediti ne le enega, temveč kar nekaj korakov, da bi se približali drugi strani in to rešili, a za to ni bilo posluha, ker so, z vsem spoštovanjem do druge stranke, apetiti očitno nekoliko preveliki,« je po neuspeli poravnavi dejal Boštjan Nachbar. »Nikoli nisem tega pokazal, a težko breme te tožbe – zaradi stvari, ki sta jih še v času moje mladoletnosti imela med seboj moj oče in Dušan, ki sta bila kot brata – sem čutil vso kariero. Med njima je prišlo do kratkega stika, zdaj pa sem jaz tisti, ki odgovarja. Zaradi tega je občasno tudi trpela moja kariera.«

Boštjanov oče Vlado Nachbar je leta 2007 v finančni stiski sklenil pogodbo z družinskim prijateljem Dušanom Laznikom, ki naj bi prihodnjih deset let zastopal takrat še mladoletnega Boštjana pri sklepanju pogodb s klubi in sponzorji ter hkrati dobival še trideset odstotkov njegovega morebitnega zaslužka. Laznik je v zameno poplačal hipotekarne dolgove v zvezi z Nachbarjevo hišo in mu izplačal še tri milijone tolarjev. Naslednjih pet let, ko je Boštjan Nachbar igral pri Unionu Olimpiji in italijanskem Benettonu, so pogodbo tudi izpolnjevali, ko pa je leta 2002 prestopil v ameriško ligo NBA h klubu Houston Rockets, pa sta z očetom izračunala, da sta Lazniku dolg že trikrat preplačala, saj naj bi mu izplačala že 189.000 dolarjev.

Laznik je na minulih obravnavah zatrjeval, da je že izplačan znesek (trikratnik posojila) nepomemben, saj ni šlo za kreditno pogodbo in vračilo denarja, s katerim je 1997 poplačal Nachbarjevo hipoteko, temveč za pogodbo o »razvoju in trženju košarkarja Boštjana Nachbarja«, v kar je tudi sam vlagal denar in računal, da se mu bo povrnil, ko bo Boštjan uspel. Zato zdaj v ponovljenem postopku zahteva izplačilo za manjkajočih pet let, ki ga brez obresti ocenjuje na 2,24 milijona evrov. Mentisov tožbeni zahtevek je slovenjgraško okrožno sodišče pred tremi leti že v celoti zavrnilo, tudi s pritožbo na višje sodišče ni bil uspešen, zato je na vrhovno sodišče vložil predlog za revizijo in postopek so spet vrnili na prvo stopnjo.

Ne poznajo dejanskih Nachbarjevih pogodb

Kljub dvema poskusoma poravnave v zadnjem mesecu se Nachbar in Laznik tudi danes kljub prizadvanjem sodišča za zunajsodni dogovor nista mogla sporazumeti. Sporna je tudi višina Mentisovega zahtevka, ki so jo njegovi zastopniki oblikovali na osnovi spletnih objav ter časopisnih člankov o zaslužkih igralcev v NBA, ne pa na osnovi dejanskih Nachbarjevih pogodb. Nachbarjeva odvetnica vztraja, da ni njegova dolžnost dokazovati, koliko je zaslužil ter da so o tem že zaslišali tako očeta kot sina Boštjana. Zato Nachbar sam tudi ni predložil pogodb s klubi, s katerimi bi lahko izpodbijal višino zahtevka, Laznikove navedbe glede višine Nachbarjevih zaslužkov pa naj bi bile napačne.

Sodnica bo zdaj odločila, kdo mora predložiti podatke o Boštjanovih zaslužkih in ali bodo preučevali njegove klubske pogodbe za obdobje med sezonama 2002, 2003 in 2006/2007, ki je tudi predmet tožbe. Ponovno bodo zaslišali Vlada Nachbarja ter managerja Antonia Ricottija, in takratnega generalnega direktorja kluba Benetton Maurizia Geraldinija. Obravnava je preložena za nedoločen čas.

Boštjan Nachbar je dejal, da se je v minulih dvanajstih letih, »kadar se je s primerom kaj dogajalo« na sodišču (vložil je tudi nasprotno tožbo zoper Mentis, zadevi pa je nato sodišče združilo), to zagotovo poznalo tudi pri njegovi igri. Poletje bo preživel v Sloveniji, nato pa ga po izteku pogodbe z Barcelono čaka odločitev o nadaljni karieri. »Moja kariera se počasi zaključuje, ni izključeno, da se bom športno upokojil, a po tej sezoni je vse še odprto, tako da bom naslednje mesece premislil kako in kaj naprej.« Odločitev napoveduje do jeseni.