Načrtoval napad na tekmeca

Luka Vlaović je 25. oktobra lani z nožem napadel 30-letnega Roka Šibanca, fanta svoje neuslišane ljubezni.

Objavljeno
18. april 2014 17.04
SLO. ,LJ., SOJENJE ZOPER OBT. LUKO VLAOICA, 27.3.2014, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Čeprav se je Luka Vlaović s tožilstvom dogovoril za štiri leta zapora zaradi poskusa uboja, je obramba sodišče prepričevala, naj mu izreče bolj milo kazen. A svoje usode zaradi nenavadnega vzroka še ni izvedel. Narok so namreč prekinili, ker je imel eden od porotnikov zdravniški pregled.

Že konec marca bi na sodišču lahko končali postopek zoper 25-letnega Luka Vlaovića, ki je 25. oktobra lani z nožem napadel 30-letnega Roka Šibanca, fanta svoje neuslišane ljubezni. S tožilstvom se je dogovoril, da bo zaradi poskusa uboja štiri leta za zapahi. A njegova zagovornica Kati Mininčič je zahtevala, naj mu sodbo izreče senat, ki ga je zdaj prepričevala, da je takšna kazen previsoka. Sodišče lahko namreč izreče tudi milejšo kazensko sankcijo, kot je dogovorjena v sporazumu (strožje pa ne).

Obramba je prepričana, da je tožilstvo premalo upoštevalo olajševalne okoliščine, predvsem priznanje krivde in dejstvo, da je bil Vlaović vse življenje vzoren fant, ki je to kaznivo dejanje zaradi pomanjkanja življenjskih izkušenj storil ob prvi nesrečni zaljubljenosti, s katero se ni znal spoprijeti. Meni, da zapor zanj ni potreben. Svojega predloga sodišču pa še ni podala, saj je predsednica senata prekinila obravnavo s pojasnilom, da mora eden od porotnikov na zdravniški pregled. Narok bodo nadaljevali 6. maja.

Da se opravičuje Šibancu, čeprav ne ve, ali je kaj takšnega mogoče oprostiti, je povedal Vlaović, ki je Šibancu pripravljen plačati odškodnino, čeprav 67.145 evrov, kolikor ta zahteva s premoženjskopravnim zahtevkom, nima. Je pa ponudil, da mu izplača vse svoje prihranke, 12.000 evrov.

»Vzrok za moje dejanje je dekle, ki mi je pomenilo vse na svetu. Pred tem nisem mogel niti pomisliti, da bi komu skrivil las. Ko je dejala, da odhaja v tujino, se mi je sesul svet. To ni opravičilo, a drugače ni mogoče razumeti, da bi normalen človek storil kaj tako nizkotnega,« je med drugim povedal Vlaović, ki je zatrdil, da je sicer pošten in nekonflikten človek. Da je temu tako, so na sodišču pričali tudi njegov sošolec in družinski prijateljici. Obramba je v spis vložila tudi vrsto priznanj, ki jih je prejel med šolanjem.

A tožilstvo je opozorilo, da je vse olajševalne okoliščine, ki jih poudarja obramba, že upoštevalo v predlogu za izrek kazenske sankcije. Ni pa mogoče spregledati tudi številnih oteževalnih okoliščin. Vlaović se je namreč skrbno pripravil. Priskrbel si je Šibančeve podatke, z njim pod izmišljenim imenom po elektronski pošti navezal stik, da je ugotovil, kdaj odhaja iz službe. Nato ga je tistega dne pod pretvezo, da potrebuje pomoč, zvabil do bližnje garaže in ga zabodel v hrbet. Šibanc je izgubil tri litre krvi. Preživel je le zahvaljujoč hitri pomoči. Vlaović pa se je odpeljal, prijeli so ga slab mesec po dejanju. Po dogodku je poskušal prodati svoj avtomobil, ki ga je tudi očistil, s Šibančevim (zdaj nekdanjim) dekletom pa je še naprej komuniciral, kakor da se ni nič zgodilo.

In čeprav je Vlaović med preiskavo dejal, da je hotel Šibancu tistega dne le povedati, kako čuti do njegovega dekleta, nato pa se dogodkov le megleno spominja, je sodni izvedenec zanj ugotovil, da gre za nadpovprečno inteligentnega človeka, ki je bil pred in med dejanjem popolnoma prišteven in je z veliko natančnostjo ter logično povezano načrtoval svoje početje in vse do konca ravnal namensko.