V letalski nesreči pri Ajdovščini štirje mrtvi

V letalu so bili nemški državljani. Tik pred strmoglavljenjem je pilot javil, da imajo težave z zaledenitvijo.

Objavljeno
14. julij 2016 14.02
Kronika
A. S. H., M. Č., Ma. F.
A. S. H., M. Č., Ma. F.

Ajdovščina − Nekaj minut pred 11. uro dopoldne so na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje opazili, da je enomotorno šestsedežno letalo Piper 32 izginilo z radarskih slik. Letalo s štirimi ljudmi na krovu je letelo iz Benetk proti Leipzigu.

Dejan Božnik s Policijske uprave Nova Gorica je za Delo potrdil, da je letalo zagorelo na Predmeji nad Ajdovščino in strmoglavilo pri vasi Lokve pri Trnovskem gozdu.

Po njihovih informacijah je bilo zračno plovilo šestsedežno, na krovu so bili štirje tuji državljani. Nesreče niso preživeli.

Znana identiteta dveh potnikov

Policija je že potrdila identiteto dveh od štirih potnikov. Gre za 73-letnika, ki je letalo pilotiral, in 38-letnega sopotnika. Vsi štirje pa so bili moški in nemški državljani.

Po poročanju spletne izdaje časnika Leipziger Volkszeitung je umrli 38-letni sopotnik podjetnik iz Leipziga Thomas Wagner, ustanovitelj in lastnik velikega nemškega podjetja Unister, ki se ukvarja z internetnimi storitvami. Po pisanju časnika je bil Wagner na službeni poti v Benetkah, umrl pa je med vračanjem domov.

Wagner je Unister ustanovil še kot študent pri 23 letih. V nekaj letih je podjetje zraslo v enega največjih nemških posrednikov turističnih potovanj. Multimilijonar se je v javnosti pojavljal redko, nerad je dajal tudi intervjuje, še piše časnik.

Preiskavo letalske nesreče so za danes zaključili in bodo z delom nadaljevali v petek, je povedal Dean Božnik.

Cesta Predmeja-Lokve je zaradi nesreče še vedno popolnoma zaprta za ves promet.

Letalo ob prihodu reševalnih služb popolnoma uničeno

Regijski štab civilne zaščite je kmalu po prejemu informacije, da je letalo izginilo z radarjev, poklical občan in javil, da na Predmeji gori letalo.

Na kraj so napotili reševalne službe, gasilce in policijo. Policisti in kriminalisti z območja PU Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, na kraj so prišli tudi gasilci in pripadniki reševalnih služb. Letalo, sicer registrirano v ZDA, je bilo ob prihodu reševalnih služb že popolnoma uničeno. Dostop do Predmeje je v celoti onemogočen.

V zvezi z nesrečo so policisti obvestili tudi preiskovalno sodnico, pristojno državno tožilstvo in preiskovalca letalskih nesreč iz službe za preiskavo letalskih nesreč in incidentov.

Vzrok za nesrečo uradno še ni znan, je pa pilot pred strmoglavljenjem javil, da imajo težave z zaledenitvijo, poslal klic na pomoč, nato pa je letalo izginilo z radarjev, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili iz kontrole zračnega prometa.

Ni primerno za letenje pri nizkih temperaturah

Takšno letalo se lahko povzpne do višine 5000 metrov, ni pa primerno za letenje pri nizkih temperaturah, kot so danes nad Slovenijo, je za STA pojasnil Miha Repovž z Letalske zveze Slovenije. Taka letala namreč nimajo oz. imajo slab sistem proti zaledenitvam.

Če tako letalo torej pride v območje zaledenitve, se začne na površini kril tvoriti led, krilo se debeli. Led se lahko začne nabirati tudi na propelerju ali horizontalnem stabilizatorju. Vse to pa povzroči zlom vzgona, kar pomeni, da letalo preneha leteti in pade.

Razlog bi po oceni Repovža, sicer predsednika varnostne komisije pri Letalski zvezi Slovenije, lahko bile tudi nevihte v kombinaciji z ledom. »Letalo izgubi kontrolo in lahko se zgodi marsikaj,« je dodal.

Manjša letala po pojasnilih Repovža nimajo tovrstnih sistemov proti zaledenitvam in lahko letijo le v območju, kjer ne prihaja do zaledenitev. Do slednjih pa lahko prihaja tudi poleti ob ohladitvah, je dodal.

»Ob vremenu, kot je današnje, ko so temperature na 2500 metrih nadmorske višine okoli nič stopinj, višje pa celo pod ničlo, so torej oblikovani pogoji, ko lahko na tovrstnih letalih pride do močnih zaledenitev,« je še pojasnil Repovž ter dodal, da je stvar znanja in presoje pilota, ali bo ob takem vremenu vzletel.

Letalo znamke Piper 32 (fotografija je simbolična) Foto: wikimedia commons