Nad dimniški požar nikoli z vodo

Z začetkom kurilne sezone se poveča tudi število dimniških požarov.

Objavljeno
30. oktober 2013 15.00
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Z začetkom kurilne sezone se poveča tudi število dimniških požarov, ki so sicer po podatkih gasilcev drugi najpogostejši (takoj za kuhinjskimi), ki jih obravnavajo.

Vzrok tovrstnih požarov je navadno slabo vzdrževanje dimnika, njegova dotrajanost, ali celo slaba gradnja, pogostejši pa so v starejših zgradbah in v klasičnih dimnikih, zidanih samo z opeko, zato je takšne dimnike potrebno še posebej redno in skrbno čistiti.

V primeru, da v dimniku kljub temu zagori, pa gasilci opozarjajo na nevarnost gašenja dimniškega požara z vodo. Če v dimnik zlijemo samo liter vode, namreč nastane kar 1700 litrov pare, dimnik pa takšnega pritiska ne bo zdržal in se bo porušil.

In kako vemo, da je v dimniku zagorelo? Na nevarnost običajno opozori močan črn dim, v nekaterih primerih tudi iskre in prasketanje v dimniku, smrad, vroče stene dimnika in slabše izgorevanje v peči ali štedilniku. Ob teh znakih je potrebno takoj poklicati gasilce, ki bodo požar pogasili z ustreznimi gasilniki.