Roke je imel krvave do komolcev

Sojenje za umor: pretepenega Davorina Horvata so pustili sredi Pohorja, da bi med potjo domov dolgo razmišljal.

Objavljeno
25. marec 2014 13.47
Posodobljeno
25. marec 2014 13.47
SOJENJE DENISU LESKOVARJU
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Razjasnjevanje krute smrti 43-letnega Davorina Horvata, ki je umrl zaradi udarcev peterice, štirih moških in ene ženske, se vse bolj razpleta. Potem ko je pred dnevi spregovorila 35-letna Mateja Marin, je zdaj svoj zagovor prebral še 18-letni Timotej Sitar.

»Zelo mi je žal za to, kar se je zgodilo. Nikakor nisem nameraval pretepati in poškodovati oškodovanca. V gostilni Čuk sem se znašel naključno,« se je poskušal očitkov tožilstva otresti Sitar.

Tožilec Izidor Rojs je peterici naprtil, da je Horvata v noči na 12. oktober lani približno dve uri trpinčila, izmaličeno truplo pa odvrgla na Pohorju, kjer ga je zjutraj našel gobar. Mrtvooglednica je ugotovila, da je bilo truplo še toplo in da je smrt nastopila med sedmo in osmo uro.

Vzrok za pretep je bila domnevna simpatija med Horvatom in Marinovo, kar pa ni bilo všeč njenemu partnerju, 37-letnemu Denisu Leskovarju. S pomočjo Sitarja, 25-letnega Primoža Kosija in 17-letnika ga je iz njegove hiše zvlekel v lokal Čuk v Rošnji na Dravskem polju, kjer so ga hudo pretepli.

Udaril ga je zaradi strahu

Sitar je zavrnil očitek, da je imel členke na rokah tako otečene od udarcev, da si jih je moral hladiti s hladno vodo, kot ga je obremenila Marinova. Dejal je, da je z roko udaril v steno, naslednje jutro pa se je še spotaknil na stopnicah. »Horvata sem prvič videl. Nisem vedel, zakaj smo šli po njega. Udaril sem ga od tri- do štirikrat zaradi strahu. Hotel sem mu dati vodo, a je Marinova rekla, da si je ne zasluži,« je dejal Sitar.

Sodnica Andreja Lukeš je zatem prebrala še njegovo izjavo iz preiskave, kjer je dejal, da so Horvata pretepali vsi, Marinova ga je tudi brcnila v mednožje in mu rekla, da je prasec. Ko je že sedel v avtu, misleč, da ga bodo odpeljali domov, je v ogledalu videl, kako je Marinova Horvata s stolom večkrat udarila po glavi in telesu. Nato so se odpeljali na Pohorje, kjer je Horvat po Sitarjevih besedah odšel v gozd. »Denis je dejal: 'Tega bomo peljali daleč, da bo razmišljal, ko bo šel domov,'« je policiji pojasnil Sitar.

Ko so zapuščali lokal, je bil Horvat videti grozno, Leskovar pa je imel roke krvave do komolcev, je pojasnil Sitar na enem izmed zaslišanj: »Rekel bi, da je mesar in da so imeli koline, če bi nas ustavila policija.« Zakaj so se spravili na Horvata, ki se sploh ni upiral, Sitar ni vedel, menil je, da zaradi denarja. »Težko sem gledal, kako so ga pretepali, in ne vem, kaj mi je bilo, da sem ga udaril.«

Drugačna zgodba najemnice lokala Čuk

Leskovar in Kosi se nista hotela zagovarjati, zagovor obtoženca, ki je bil v času kaznivega dejanja še mladoleten, je potekal za zaprtimi vrati, Marinova, sicer najemnica lokala Čuk, pa je napletla precej drugačno zgodbo kot Sitar.

Zanikala je, da bi sodelovala pri pretepanju Horvata, in je krivdo naprtila četverici moških. Po njenih besedah je Sitar s šanka celo skočil na Horvata, mladoletnik pa mu je z brco v glavo zlomil zob in se s tem še zadovoljno pohvalil. Sama celotnega mučenja sploh ni mogla gledati in je vmes tudi bruhala.