Nadaljevanje odvisno od ustavnih sodnikov

Višje sodišče zavrnilo pritožbo tožilstva, ki je izpodbijalo sklep o prekinitvi pravdnega postopka za odvzem premoženja Draganu Tošiću.

Objavljeno
21. avgust 2015 17.14
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Preden bo ljubljansko okrožno sodišče izdalo sodbo o tožbenem zahtevku, s katerim tožilstvo želi odvzeti premoženje Draganu Tošiću, ker je prepričano, da je pridobljeno na nezakonit način, bo treba počakati na odločitev ustavnega sodišča. Višje sodišče je zavrnilo pritožbo tožilstva zoper sklep, s katerim je okrožno sodišče prekinilo pravdni postopek do odločitve o ustavnosti zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Sodišče je, kot smo pisali, junija prekinilo postopek odločanja o tožbi za odvzem premoženja nezakonitega izvora (Zopni) zoper Dragana Tošića in sotožene, ker je razpravljajoči sodnik Đorđe Grbović na ustavno sodišče podal zahtevo za oceno ustavnosti omenjenega zakona.

Tožilstvo se je zoper sklep o prekinitvi postopka pritožilo, a je višje sodišče pritožbo zavrnilo. Tako bo, preden bo sodnik Grbović sprejel odločitev o tem, ali bodo Tošiću in sotoženim odvzeli za skoraj sedem milijonov evrov premoženja, treba počakati, da se do zakona opredelijo ustavni sodniki.

Kot smo pisali, je specializirano tožilstvo vložilo tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora proti domnevnemu vodji slovenskega dela mednarodne združbe, ki da se ukvarja s trgovino z mamili, poleg Tošića in njegove žene Meri pa so toženi še družba Fundator, Mišo Vlaisavljević in družba Bela hiša. V pravdnem postopku morajo dokazati, da je 6.956.053,35 evra premoženja povsem čistega in ne izhaja iz nezakonitih poslov, kot vztraja tožilstvo, ki je v finančni preiskavi na podlagi Zopnija pretresalo Tošićevo imetje od leta 2003. Na seznamu nepremičnin, ki bi jih tožilstvo rado odvzelo, so poleg družinske hiše Tošićevih v ljubljanskem Bizoviku v vrednosti 350.000 evrov ter kavarn 13 in Rog družbe Fundator tudi Tošićev vikend v Luciji in lokal Le Petit cafe ter lokal Casablanca v lasti družbe Bela hiša.

Neuspešna pritožba tožilstva

Tošić, ki je po razveljavitvi oprostilne sodbe na predobravnavnem naroku v ponovljenem postopku zanikal očitke tožilstva o vpletenosti v trgovino s kokainom in hudodelskem združevanju, ima na zahtevo tožilstva poleg nepremičnin v skupni vrednosti 1,62 milijona evrov na transakcijskem računu blokiranih 951.610 evrov, tožilstvu pa je uspelo doseči tudi blokado bančne transakcije v višini 357.000 evrov s Tošićevega računa na račun njegovega znanca Vlaisavljevića pri Sberbanki, na katerem sta menda bila pooblaščena tako Vlaisavljević kakor Tošić.

Sodnik Grbović je tožbo, vloženo lanskega maja, začel obravnavati oktobra lani, zaslišanja je končal 28. maja in napovedal izid sodbe. A so stranke namesto napovedane sodbe prejele sklep sodnika, da je postopek prekinil do odločitve ustavnega sodišča.

Tožilstvo se je, presenečeno nad takšno odločitvijo »predvsem glede na fazo postopka«, pritožilo. Pravijo, da so utemeljeno pričakovali prejem sodbe, saj je bila 28. maja glavna obravnava končana, sodnik pa je napovedal, da bo sodba izšla pisno, saj je zadeva zrela za razsojo. »Poleg tega je sodišče na prvem naroku za glavno obravnavo v navedeni zadevi pravdne stranke seznanilo s svojimi pravnimi stališči, med drugim tudi s stališčem, da Zopni ni v nasprotju z ustavo,« pravijo.

Dodajajo, da glede na zakonska določila takšna odločitev ne vpliva na druge postopke, ki potekajo. Specializirano tožilstvo je doslej vložilo osem tožb po Zopniju zoper 23 fizičnih in šest pravnih oseb. Skupna vrednost tožbenih zahtevkov je 17.907.477,95 evra. »Doslej sta bili dve zadevi končani, ena s pravnomočno, druga pa z nepravnomočno sodbo. V obeh zadevah je SDT uspelo s pretežnim delom svojega tožbenega zahtevka,« še dodajajo na tožilstvu.