Nadaljevanje sojenja v zadevi Patria

Po videokonferenci bodo danes zaslišali nekdanjega predsednika uprave Patrie Jormo Wiitakorpija.

Objavljeno
31. avgust 2012 19.01
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Po dveh mesecih od zadnjega naroka se danes na ljubljanskem okrajnem sodišču nadaljuje sojenje peterici vpletenih v domnevno sporne posle pri nakupu 135 finskih oklepnikov Patria.

Na današnjem naroku bo sodišče prek videokonference zaslišalo nekdanjega predsednika uprave Patrie Jormo Wiitakorpija, prihodnji ponedeljek, 10. septembra, pa je prav tako prek videopovezave predvideno zaslišanje takratnega izvršnega direktorja Patrie Heikkija Velija Hulkkonena. S tem se seznam prič, ki jih je tožilstvo navedlo v obtožnem predlogu, počasi bliža h koncu. Ko bodo zaslišali vse tožilske priče, pa bodo na vrsti tiste, ki jih bo lahko predlagala obramba.

Obletnica sojenja

Sojenje predsedniku vlade in prvaku SDS Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču ter kanadsko-slovenskemu poslovnežu Walterju Wolfu so prekinili v začetku julija, po dvomesečnem poletnem premoru pa se nadaljuje.

Sodišče je za nadaljevanje glavne obravnave rezerviralo vse ponedeljke v septembru in oktobru, sicer pa je naokrog že prva obletnica sojenja vpletenim v »najtransparentnejši vojaški nakup v zgodovini države«. To se je začelo 5. septembra lani, čeprav se je glavna obravnava formalno začela šele 21. novembra lani, ko je vrhovnemu državnemu tožilcu Andreju Ferlincu po številnih procesnih zapletih le uspelo začeti brati obtožni predlog. Ta obdolžene bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria, vsi pa očitke tožilstva zanikajo.

Sodišče kaznovalo odvetnika

Glede na to, da so se zadnjih narokov od peterice obdolženih udeleževali le dva ali trije, medtem ko so se drugi opravičili zaradi »drugih obveznosti«, bržkone tudi v prihodnje v sodni dvorani ne bo gneče. Kot smo neuradno izvedeli, Wolf danes najverjetneje ne bo prišel, Krkovičev odvetnik Jože Hribernik pa je že pred dvema mesecema napovedal, da se do sklepnih besed ne bo udeleževal obravnav, »ker nima ne časa ne energije, da bi nekoristno posedal na klopi v razpravni dvorani«. V pismu, ki ga je poslal razpravljajoči sodnici Barbari Klajnšek, objavljeno pa je bilo tudi v nekaterih medijih, je bil kritičen do tožilstva in sodišča. Proces je označil za slepo ulico, češ da se vodi neselektivno in da se izvajajo dokazi, »ki to sploh niso«, je zapisal med drugim.

Sodnica je njegovo pisanje označila za žalitev sodišča in ga kaznovala s 1000 evrov kazni, a se bo odvetnik zoper sklep o kaznovanju pritožil.

To je že druga denarna kazen, ki si jo je prislužil; junija ga je namreč sodnica kaznovala s 700 evrov, ker je s pripombami po mnenju sodnice motil delo sodišča med zasliševanjem prič.

Avstrijski del Patrie spet prihodnji teden

Sicer pa se 12. septembra nadaljuje sojenje v avstrijskem delu zadeve Patria na deželnem sodišču na Dunaju, kjer je eden od obdolžencev tudi Wolf. Avstrijski državni tožilec Volkert Sackmann očita Wolfu, Hansu Wolfgangu Riedlu in še trem avstrijskim državljanom (Hansu-Petru Wilhelmerju, Wolfgangu Charlesu Leopoldu Albrechtu in Wilfriedu Karlhoferju), da je Patria prek svojega posrednika Riedla v Sloveniji z nepoštenimi plačili spodkopala posel avstrijsko-ameriškega podjetja Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge.

Janšo so kot takratnega premierja domnevno prepričali, da poišče lokalnega partnerja za Patrio in zagotovi, da bo javni razpis oblikovan tako, da posel dobi Patria, in ne Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge, za kar da je posrednik prejel 900.000 evrov. S preplačilom lokalnemu partnerju družbi Rotis, d. o. o., za opravljene storitve je bil domnevno zagotovljen tudi petodstotni dobiček, ki ga je menda nato Črnkovič kot poslovodja Rotisa izplačal sebi, Krkoviču, Zagožnu in SDS, trdi avstrijsko tožilstvo.

Obdolžencem avstrijsko tožilstvo očita podkupovanje, posredovanje informacij o poslovnih skrivnostih, kriminalno združevanje, poskus težke goljufije in utajo davkov.