Nadzor nad avtobusi v Piranu: Trem voznikom plačilni nalogi

Ustavili so voznike, ki so vozili na rednih linijah, in pri vseh ugotovili več kršitev zakona o motornih vozilih.

Objavljeno
10. junij 2013 19.57
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Piran - Piranski policisti so v ponedeljek pri usmerjenem nadzoru nad avtobusi v cestnem prometu na območju občine Piran ustavili tri voznike avtobusov, ki so vozili na rednih avtobusnih linijah, in pri vseh treh ugotovili več kršitev zakona o motornih vozilih. Avtobuse so izločili iz prometa, voznikom pa zaradi kršitev izdali plačilne naloge.

Izredni tehnični pregled, ki so ga odredili zaradi suma tehničnih nepravilnosti in predelav na vozilu, je pokazal, da so bili avtobusi naknadno predelani. Vsi so bili podaljšani, dolžina pa se ni ujemala s potrdilom o skladnosti in podatki v prometnem dovoljenju, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Ugotovljene so bile tudi napake na izpušnem sistemu glede izločanja emisij CO2, napake na napravah za zaviranje oz. delovanje zavor, saj niso delovale učinkovito, prav tako pa je bilo tudi neustrezno vzmetenje vozil glede na njihovo predelavo. Poleg tega so bili v avtobusih vgrajeni dodatni sedeži, s čimer se je povečalo število sedežev za prevoz potnikov.

Policisti so avtobuse izločili iz prometa in voznikom prepovedali nadaljnjo vožnjo. Začasno so jim odvzeli registrske tablice in prometna dovoljenja, voznikom so izdali plačilni nalog zaradi kršitev zakona o motornih vozilih, zoper pravno in odgovorno osebo pa bo uveden hitri postopek pri prekrškovnemu organu. Za vsako kršitev določil zakona o motornih vozilih je zagrožena globa, in sicer za pravno osebo v višini najmanj 4000 evrov, za odgovorno osebo pa v višini najmanj 400 evrov.

Vsi vozniki avtobusov so sicer imeli potrebna dovoljenja za vožnjo avtobusov, rezultat preizkusa alkoholiziranosti pa je bil pri vseh treh negativen.

V nadzoru nad organiziranimi prevozi šolskih otrok z avtobusi na izlete pa so piranski policisti 22. maja enemu od voznikov začasno odvzeli vozniško dovoljenje in mu izdali plačilni nalog po zakonu o prekrških v cestnem prometu. Indikator alkohola je pri njem namreč pokazal 0,28 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, so še zapisali v sporočilu za javnost.