Nagrada za zastaranje zadeve

Na tožilstvu ogorčeni, ker je ljubljansko okrajno sodišče dovolilo zastaranje pregona zoper njihovo kolegico Dragico Kotnik.

Objavljeno
11. julij 2017 19.40
sodišče v Ljublajni 15.maja 2013
Iva Ropac, Majda Vukelić
Iva Ropac, Majda Vukelić
Ljubljana – Ker se je krški okrožni tožilec Bogdan Matjašič pritožil zoper sklep ljubljanskega okrajnega sodišča o absolutnem zastaranju postopka zoper tožilko Dragico Kotnik, ta še ni pravnomočen. Ko bo, bo odvisno, ali se bo tožilka vrnila na vrhovno državno tožilstvo ali se bo postopek zoper njo nadaljeval.

Nekdanja vodja oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri vrhovnem tožilstvu je v suspenzu, odkar je bil zoper njo pravnomočno uveden kazenski postopek zaradi domnevne zlorabe tožilskih pooblastil. Krški tožilci so ji v obtožnem predlogu očitali, da je novinarju Mitji Lomovšku (ki se je znašel na zatožni klopi zaradi domnevnega napeljevanja) posredovala interni tožilski dokument, povezan z afero Baričevič. V drugem primeru naj bi novinarju posredovala obtožnico, ki jo je spisala proti Ivanu Zidarju in soobtoženim. Odločba o suspenzu, ki je bila spisana 7. novembra 2013, ji je bila z vložitvijo v hišni predalčnik vročena 25. novembra 2013 in je s tem dnem tudi začela učinkovati, suspenz pa traja do konca kazenskega postopka. Ta je zdaj ustavljen, potem ko je zaradi zapletov z njeno nedosegljivostjo absolutno zastaral.

Sojenja sploh ni bilo

Sojenja pravzaprav niso niti začeli. S spisom se je ukvarjalo pet sodnikov in sodnic (dva sta vmes zamenjala delovno mesto, dve sta bili izločeni), Kotnikova pa ni prišla na noben narok. Sodeč po zdravniškem izvedenskem mnenju, je bila za sojenje sicer sposobna, vendar so zaradi posttravmatske stresne motnje obstajale omejitve glede sodelovanja na sojenju. Ne glede na to je na sodišče ni bilo, saj je sodna pošta na naslovih, ki jih je navedla, ni dosegla, neuspešnih je bilo tudi več poskusov vročitve tako po redni pošti kakor po sodnem vročevalcu. Državno tožilstvo je zoper tožilko dvakrat predlagalo pripor, vendar sodišče o njem ni nikoli odločalo.

Za nedelo Kotnikova nagrajena?

Pred časom jo je policija po odredbi sodišča prijela, da ji je sodišče vročilo obtožni predlog, konec marca so jo koprski policisti prijeli na domačem naslovu v Kopru in jo prepeljali na ljubljansko okrajno sodišče, da je prevzela vabilo na glavno obravnavo, ki ji ga sodišče kot obdolženi ni moglo vročiti, nato so jo izpustili.

Proti Kotnikovi so na tožilstvu že pred časom uvedli tudi disciplinska postopka, a tudi ta po naših podatkih nista dobila epiloga, menda zaradi nedosegljivosti Kotnikove zaradi dolgotrajnega bolniškega staleža (od sredine maja 2013). V času suspenza tožilka prejema polovico plače, ki bi jo prejemala, če bi delala. Glede na njeno izhodiščno plačo okoli vsaj 4400 evrov bruto polovica znaša vsaj 2200 evrov bruto na mesec.

Generalni državni tožilec Drago Šketa je sporočil, da mu zakon nalaga, da mora Dragico Kotnik zaposliti na vrhovnem državnem tožilstvu. Delala bo na kazenskem oddelku. Če se bo zastaranje pravnomočno potrdilo, ji za štiri leta pripada tudi odškodnina.

Kadrovske menjave na vrhovnem tožilstvu

Na vrhovnem državnem tožilstvu se je ali se še bo zgodilo še kar nekaj kadrovskih sprememb, odkar je vodenje najvišje tožilske organizacije maja prevzel Drago Šketa.

Tako je dosedanji generalni direktor vrhovnega državnega tožilstva Boštjan Škrlec odšel na novo delovno mesto, in sicer v Haag za nacionalnega predstavnika v uradu za pravosodno sodelovanje držav članic EU. Doslej je bila slovenska predstavnica višja državna tožilka Malči Gabrijelčič, njen pomočnik pa Boštjan Lamešič. Oba sta se potegovala za mandat slovenskega nacionalnega predstavnika, vendar se je državnotožilski svet (DTS), kot glavni kadrovik v tožilstvu, odločil za Šrleca, vlada pa je predlog podprla. Po naših informacijah je bil njegov štiriletni program dela v tej instituciji zelo prepričljiv, zato je DTS njegovi kandidaturi dal prednost. Tako je od ponedeljka Škrlec že zaposlen v Haagu. Do končanja postopka izbire novega generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva je bila za vedejevstvo imenovana Gaja Štovičej, ki je bila v preteklosti med drugim tiskovna predstavnica takratne generalne državne tožilke Barbare Brezigar. Razpis se konča 17. julija.

Bo pa generalni državni tožilec Drago Šketa potreboval tudi novega namestnika, saj dosedanji Mirko Vrtačnik odhaja v pokoj. Velikokrat se omenja, da bi lahko namestniški položaj prevzel Boris Ostruh, sedanji predsednik DTS. Predsednik Borut Pahor je že objavil poziv za zbiranje možnih kandidatov za nove člane DTS, saj vsem članom DTS decembra poteče mandat.