Policija v akciji: osumljenci predstavljali vrh organiziranega kriminala

Policisti v Ljubljani, Kopru in na Gorenjskem v akciji: čez 60 preiskav, 50 pridržanih. Osumljeni so trgovali z drogo in orožjem.

Objavljeno
11. maj 2012 09.27
Posodobljeno
11. maj 2012 10.49
Ba. P., Delo.si, M. H., Kranj
Ba. P., Delo.si, M. H., Kranj

Ljubljana - Posamezni osumljenci, prijeti v današnji policijski akciji, naj bi predstavljali sam vrh organiziranega kriminala v Sloveniji, je v izjavi za medije dejal pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Marjan Fank. Osumljeni naj bi trgovali z orožjem in drogami, je še dejal.

Ugotovitve preiskave so pokazale, da je domnevna združba delovala povezano in usklajeno, njena struktura pa po Fankovih besedah potrjuje, da gre za najvišjo raven organizirane kriminalitete v Sloveniji. Združba je delovala tako na območju Balkana kot Evropske unije, največ aktivnosti pa je potekalo po t.i. balkanski poti. Potrdil je, da naj bi osumljeni trgovali z vsemi drogami, ki so na trgu najbolj prisotne - kokainom, heroinom, amfetamini in hašišem.

Preiskave so se začele že zgodaj zjutraj

V Ljubljani, Kopru in na Gorenjskem že od jutra poteka obsežna kriminalistična akcija. Doslej so »začasno odvzeli prostost« petdesetim ljudem.

Pri akciji so sodelovali tudi pripadniki specialne policijske enote, sploh pri vpadih v objekte, saj je bila akcija ocenjena z visoko stopnjo tveganja. Kot je namreč pojasnil Fank, so med preiskavo pridobili informacije, da so posamezni osumljeni oboroženi, prav tako so nekateri že bili obravnavani zaradi nasilnih kaznivih dejanj.

Več kot 300 policistov opravlja hišne preiskave in išče dokaze za kazniva dejanja s področja organiziranega kriminala. Preiskavo zaradi obsežnosti usmerja več državnih tožilstev.

»V bloku pred vhodnimi vrati so trije specialci, ki nekoga preiskujejo ali čakajo. Izvedeli smo, da poteka obsežna kriminalistična preiskava glede drog in orožja. Malce narodno je, ker so specialci v bloku in sosedje gledajo, kaj se dogaja. Ampak očitno imamo zelo podjetne sosede,« je za spletni portal Žurnal24 povedal stanovalec ene izmed stanovanjskih hiš v Ljubljani, v kateri poteka preiskava.

Policisti na Gorenjskem iskali orožje in drogo

Na Gorenjskem so policisti opravili več hišnih preiskav v Kranju in okolici: hišna preiskava je bila v Spodnjih Bitnjah 2 v stanovanjskem delu okrepčevalnice Kozolec, ki je v lasti Darka Pavlina, po neuradnih podatkih pa tudi na Planini in v stanovanjskem bloku blizu Agromehanike v Hrastjah. Policisti so iskali orožje in drogo. Do 9. ure so prijeli ali pa so preiskovali 30 ljudi.