Ulična prodaja bi jim navrgla do 3,5 milijona

Sumijo, da je v ozadju kriminalna združba, ki pa se bo roki pravice najverjetneje izmuznila.

Objavljeno
13. november 2017 16.08
Mitja Felc
Mitja Felc

Maribor - Nedavna policijska akcija v Slovenski Bistrici je (najmanj) tri Srbe po izračunih policije spravila ob milijonski zaslužek, glede na veliko količino zasežene konoplje pa neznano, a brez dvoma veliko število uživalcev te prepovedane zeli prikrajšala za opojne užitke. Gre za enega večjih zasegov do zdaj.

Dolgo je že znano, da prepovedana konoplja na črni trg ne pride le iz držav, ki imajo za vzgojo dobre naravne pogoje, ampak rastline gojijo tudi pri nas, navadno v posebej prirejenih prostorih s tako imenovano hidroponično metodo.

Pridelava konoplje v zaprtih prostorih, kjer vrtičkarji poskrbijo za ustrezno zemljo, umetno svetlobo, kemična gnojila, ki vsebujejo cinkov sulfat in manganov klorid, namakalne sisteme, toploto in vlago, ne omogoča le večjega pridelka in s tem višjega zaslužka, temveč ima tako vzgojena trava tudi več psihoaktivne snovi delta-9-tetrahidrokanabinol, bolj znane s kratico THC.

Prejšnji teden so mariborski kriminalisti v večjem gospodarskem poslopju v Slovenski Bistrici odkrili tehnično izjemno dovršeno opremljen prostor za gojenje prepovedane droge konoplje. Policijski izračun pa je pokazal, da bi s prodajo droge, ki so jo tam odkrili, osumljenci, ki so skrbeli za prostor, zaslužili več kot 3,5 milijona evrov. Če vzamemo v obzir dejstvo, da je s primernim hidroponičnim gojenjem možno izvesti do štiri »žetve« na leto, je jasno, da bi bili zaslužki, če jim načrtov ne bi prekrižali možje v modrem, še mnogo večji.


S prodajo marihuane na črnem trgu bi lahko zaslužili 3.560.000 evrov. Foto: PU Maribor

Oprema, vredna 150.000 evrov

Na podlagi pisne odredbe Okrožnega sodišča v Mariboru so kriminalisti in policisti nenapovedano prišli na naslov omenjenega objekta. Kot je v včerajšnji izjavi za medije povedal vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Robert Munda, so pri tem zasegli nekaj manj kot 1800 sadik konoplje in 27 kilogramov že posušene prepovedane droge.

Prostor je imel 900 kvadratnih metrov površin, posebej prirejenih za gojenje konoplje, in že samo oprema je po ocenah kriminalistov vredna okoli 150.000 evrov. Glede na to po besedah Munde sklepajo, da je v ozadju širša organizacija, a ji bodo zaradi predčasnega razkritja preiskave v javnosti verjetno težje prišli na sled. »Sumimo, da v ozadju stoji organizirana kriminalna združba,« je povedal.

Osumljenci v objektu tudi bivali

Policisti so na kraju našli in nadeli lisice trem državljanom Srbije, starim 26, 27 in 61 let, ki so očitno skrbeli za prostor in tudi bivali v njem.

Iz ene rastline konoplje bi lahko pridelali najmanj 200 gramov kakovostnih vršičkov prepovedane droge, kar pomeni, da bi z najdenimi 1781 sadikami lahko po ocenah policije pridelali najmanj 356 kilogramov droge. Če bi jo prodali na črnem trgu na debelo, bi zaslužili vsaj 1,78 milijona evrov, če bi šli v ulično prodajo na drobno, pa celo več kot 3,5 milijona evrov, so ocenili kriminalisti.

Vloga lastnika objekta še ni znana

Poleg sadik so našli 57 paketov že pridelane droge v skupni teži 27 kilogramov, ki bi jo v Sloveniji lahko prodali za od 150.000 do 300.000 evrov. Po besedah prvega moža kriminalistične policije mariborske policijske uprave ocenjujejo, da so drogo v tem objektu, ki so ga imeli v najemu, pridelovali najmanj od začetka tega leta. Za zdaj ni jasno, ali je lastnik objekta sploh vedel, kakšno dejavnost opravlja v njem trojica pridržanih.


Trije osumljeni moški so v pridržanju. Foto: PU Maribor

Vse tri osumljene Srbe so po končanem policijskem pridržanju s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, za kar je predpisana kazen od enega do deset let zapora, v petek privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Kaj so navedli, ni znano, je pa sodnik po zaslišanju odredil sodno pridržanje.

Prostori za hidroponično gojenje konoplje za preiskovalce niso novost, s tem se srečujejo že dalj časa, vsako leto pa naletijo na nekaj deset primerov. Lani so odkrili 80 prostorov, predlani pa 118.

Slovenskobistriški primer brez dvoma sodi v enega večjih zasegov ne le na območju Policijske uprave Maribor, ampak v Sloveniji na sploh. Kako jih je najdba presenetila, je razvidno iz Mundovih sklepnih besed: »Takšnih razsežnosti doslej nismo bili vajeni. Po moji oceni gre za izjemne razsežnosti, zagotovo v moji karieri največji zaseg v smislu tehnične dovršenosti prostora kot količine, ki se je v tem primeru proizvajala in dajala na trg.«