Nakradel za kar 16 tisočakov kozmetike

V trgovini DM so mu zadišali  tako ženski kot moški parfumi znamk Giorgio Armani, Bulgari, Versace, David Beckham in še in še.

Objavljeno
10. julij 2016 20.42
Tacen 22. 2. 2011, vlom v stanovanjski objekt foto: Tomi Lombar
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Leto in štiri mesece zapora si je prislužil Wolkan Golub, ki ga je ljubljansko okrožno sodišče spoznalo za krivega treh vlomnih in treh »navadnih« tatvin. Samo po vlomu v trgovino Drogerie Markt je nakradel za dobrih 16 tisočakov parfumov in druge kozmetike.

Golubu je tožilstvo očitalo, da je skupaj z neznanim sostorilcem in (znanim) mladoletnikom 29. marca pred tremi leti med pol četrto in pol peto zjutraj vlomil v trgovino Drogerie Markt (DM) na Celovški cesti v Ljubljani, tako da je s silo telesa izbil iz ležišča desno krilo zaklenjenih vhodnih vrat. S prodajnih polic je nato pobral najrazličnejše izdelke: britvice, toaletne vode, losjone po britju, črtala za usta, lake za nohte, pudre, parfume, šminke, korektorje ... Ni izbiral niti med znamkami, saj so se v njegovi »vreči« znašli Loreal, Max Factor, Gillette, Gucci, Calvin Klein ... Da bi prišel do dražjih parfumov, ki so bili zaklenjeni v stekleni omarici, je razbil vratca omarice, zadišali pa so mu tako ženski kot moški parfumi znamk Giorgio Armani, Bulgari, Versace, David Beckham in še in še. Vsega skupaj je bilo za 16.216 evrov blaga.

Ko ga je opazil lastnik, je zbežal

Še pred tem, bilo je 27. julija 2012, je skupaj z istim mladoletnikom ponoči vlomil v zaklenjeno kolesarnico v stanovanjskem bloku na Vodnikovi 6 v Ljubljani in vzel zaklenjeno kolo z motorjem piaggio typhoon. Zlomil je ključavnico, s katero je bil zaklenjen skuter, in ga nato potiskal do bližnje Vodnikove 4. Poskušal ga je spraviti v pogon, a mu to ni uspelo, saj je dogajanje opazil naključni očividec, zato je Golub pobral šila in kopita, skuter pa pustil tam. Lastniku je kljub temu naredil za sto evrov škode.

Vlom v frizerski salon

Z neugotovljenim sostorilcem je Golub po ugotovitvah sodišča med 26. in 27. decembrom 2012 vlomil v frizerski salon na Drenikovi. Notranjost je dodobra pregledal, odnesel pa je tri aparate za striženje, skupaj vredne 600 evrov, tri sušilnike za lase, vredne 200 evrov, televizor v vrednosti 600 evrov ter različne barve za lase, vredne najmanj 400 evrov. Lastniku salona je naredil za 1800 evrov škode.

Sodišče mu je za vlom v DM izreklo leto dni zapora, za veliko tatvino skuterja tri mesece, za vlom v frizerski salon pa pet mesecev zapora. Poleg tega mu je za vsako od treh tatvin, ki jih je zagrešil med 25. marcem in 6. aprilom 2013, določilo mesec dni zapora ter mu nato izreklo enotno zaporno kazen v trajanju leta in štirih mesecev.

Golub je namreč na Petrolovi bencinski črpalki na Celovški cesti 226 v Ljubljani trikrat natočil gorivo v avto in se odpeljal, ne da bi plačal. Tako je 25. marca 2013 natočil za 75 evrov goriva, 5. aprila za 85 evrov, dan za tem pa za slabih 80 evrov goriva.

Sodišče je oškodovance vlomne tatvine napotilo na pot pravde, obdolženemu pa naložilo, da mora Petrolu plačati 240 evrov z obrestmi, medtem ko ga je v celoti oprostilo plačila stroškov kazenskega postopka. Sodba je pravnomočna.