Tatove tovornjakov vodil morilec črpalkarjev

Peterica je osumljena, da je za znane kupce ukradla 15 tovornih vozil, vrednih milijon evrov.

Objavljeno
08. januar 2013 12.51
Posodobljeno
08. januar 2013 12.51
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Vseh pet domnevnih članov hudodelske združbe, specializirane za krajo tovornjakov, je pristalo za rešetkami. S tatvinami tovornjakov je peterica povzročila za skoraj 500.000 evrov škode. Z izjemo enega imajo vsi že od prej debele dosjeje, dva celo zaradi umora.

Po besedah vodje mariborskih kriminalistov Roberta Munde so lani na širšem območju Maribora zaznali povečano število tatvin tovornih vozil, predvsem mercedes benz tip actros, septembra pa so začeli slediti hudodelski združbi, ki so jo osumili teh tatvin. »Posamezni člani združbe so si pridobili dodatni prirejeni motorni računalnik. Po vlomu v vozilo so z namestitvijo tega računalnika tovornjak zagnali in ga tako odtujili,« je pojasnil Munda.

Takšen računalnik, ki ga ni mogoče kupiti v legalni prodaji, je posebej izdelan oziroma prenarejen za določeno modelno leto vozila.

Po ugotovitvah policije je bila to dobro organizirana mednarodna kriminalna združba, ki sta jo vodila 43- in 48-letni moški. Prejšnji teden so kriminalisti izvedli sklepno akcijo, med katero so storilcem zasegli precej vlomilskega orodja, tudi motorni računalnik; 4. januarja so peterico, osumljeno storitve več velikih tatvin, privedli k preiskovalnemu sodniku v Mariboru. Ta je zaradi ponovitvene nevarnosti za vse odredil pripor.

»Storilci, vsaj glavni organizatorji, so doma iz Celja, Laškega in Šentjurja,« je včeraj pojasnil pomočnik vodje celjskih kriminalistov Aleš Slapnik. Pri aretacijah je sodelovala specialna enota policije, saj so imeli opraviti z nepredvidljivimi in nevarnimi osumljenci. »V preteklosti so že bili obravnavani zaradi premoženjske kriminalitete, med njimi pa sta tudi 43- in 41-letni moški, ki sta bila obravnavana zaradi umora,« je pojasnil Slapnik.

Adel Obali za rešetkami odsedel 18 let

Konkretnih imen policija ni razkrila, a neuradno je eden od vodij združbe 43-letni Adel Obali, ki je tik pred slovensko osamosvojitvijo med roparskim pohodom na bencinskih servisih umoril dva uslužbenca črpalke (v Šentrupertu in Trebnjem), enega pa ranil (v Rupi na Hrvaškem).

Obalija je sodišče obsodilo na 20 let zapora, odsedel pa je slabi dve leti manj. Po prepričanju kriminalistov je imel v hudodelski združbi enakopravno vlogo kot Obali pet let starejši Bojan Vodopivc, v javnosti znan po gladovni stavki v času, ko je bil priprt zaradi domnevne preprodaje prepovedanih drog.

Zaradi serijske kraje mercedesovih tovornjakov pa so se znašli v priporu še Gregor Voga in Klemen Škoberne, oba stara 22 let, ter razvpiti domnevni »bombaš« Janez Schuller, ki je obtožen dvojnega umora matere in hčere iz romskega naselja v Dobruški vasi ter poskusa umora ženske iz romskega naselja Brezje. Po večletnem sodnem postopku je višje sodišče marca 2011 Schullerja obsodilo na 30 let zapora, a je vrhovno sodišče to sodbo pred kratkim razveljavilo.

»Člani združbe so imeli dobro razčlenjene vloge in zelo dobre mednarodne povezave,« je pojasnil Aleš Slapnik. Pri tatvinah so sodelovali najmanj trije, vsak v svoji vlogi, odjemalce pa so imeli v tujini. »Osumljeni so odtujitve 15 tovornih vozil mercedes benz v skupni vrednosti en milijon evrov,« je povedal Robert Munda. Menda so za vnaprej dogovorjene kupce kradli po vsej državi, večinoma na avtocestnih postajališčih.

Izginjali tudi delovni stroji

Policisti so med preiskavo uporabili tudi prikrite ukrepe, kot sta tajno opazovanje in prisluškovanje telefonskim pogovorom. Tako so ugotovili, da se del združbe peča tudi s tatvinami delovnih strojev in osebnih avtomobilov, ukradli pa da so še avtodom.

Slovenski policisti sicer zadnja leta opažajo rahel padec tatvin motornih vozil, je povedal Aleš Kegljevič, višji kriminalistični inšpektor z generalne policijske uprave. Še vedno pa skozi Slovenijo poteka del mednarodne poti z ukradenimi vozili – z zahodne Evrope proti Balkanu in zadnje čase proti Bližnjemu vzhodu.