Nalog za predajo Časarja bodo v Francijo poslali do petka

Francija mora nato v najkasneje 60 dneh odločiti o predlogu.

Objavljeno
03. marec 2015 13.35
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Koper − Koprsko okrožno sodišče bo nalog za predajo nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja, ki je priprt v Parizu, prevedlo in francoskim pravosodnim organom poslalo do petka. Ti morajo nato v 60 dneh odločiti o predlogu, v nasprotnem primeru pa slovenske organe obvestiti, zakaj predaja ni bila opravljena, so na sodišču pojasnili za STA.

Na okrožnem sodišču Časarju, ki bi se lani moral zglasiti v zaporu, novega poziva na prestajanje zaporne kazni ne bodo izdali, saj mu je že bil vročen. Če bo predan Sloveniji, ga bodo takoj odpeljali v zapor. Odločitev o izvršitvi evropskega pripornega naloga mora biti sicer sprejeta v desetih dneh, če oseba, na katero se nalog nanaša, s predajo soglaša, oziroma v 60 dneh, če oseba s predajo ne soglaša, so v ponedeljek pojasnili na pravosodnem ministrstvu.

Ko je sprejeta odločitev o predaji, mora biti zahtevana oseba predana čim prej in na dan, za katerega se dogovorita obe državi, oziroma najpozneje v desetih dneh po končni odločitvi o izvršitvi naloga.

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper je bil pravnomočno obsojen zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega sprejemanja daril v povezavi z nepremičninskimi posli z Luko Koper. Obsojen je bil na pet let in devet mesecev zapora, a se v zaporu na Dobu ni zglasil. Policija je za njim razpisala tiralico in izdala evropski priporni nalog. Konec leta 2013 je pobegnil v Dominikansko republiko, ki ga je v četrtek izgnala v Francijo, kjer čaka na predajo slovenskim pravosodnim organom.

Časarja doma čaka še kar nekaj sodnih obravnav, poleg zadeve Orleška gmajna še vsaj štiri kazenske zadeve: odkup desetinskega deleža slovaškega podjetje TTI, za katerega je Luka Koper odštela 25,8 milijona evrov, pri čemer je po ugotovitvah izredne revizije nastalo za več kot 19 milijonov škode, predrag nakup kmetijskih zemljišč v Prekmurju, kjer je Časarjeva uprava načrtovala logistični center, sporno sklepanje posla z Grafistom za parkirišča in zloraba položaja, ko je osebne in družinske obleke nosil v čistilni servis na stroške Luke Koper.

V peti kazenski zadevi (vstop in dokapitalizacija romunske logistične družbe Arad) je bil Časar (tudi uprava podjetja) pravnomočno oproščen. Poleg kazenskih pa proti Časarju potekajo še štiri odškodninske tožbe Luke Koper: primer TTI, Adriasole in Ecoport, odkup Lune (na prvi stopnji) in primer Grafist na višjem sodišču.