Nameraval graditi, a so mu rekli, naj zemljišče proda

Vrednost nepremičnine je s 110.000 poskočila na 17 milijonov evrov. Osmanoviću še sum davčne zatajitve.

Objavljeno
27. avgust 2014 16.55
Robert Galun, kronika
Robert Galun, kronika
Maribor – »Nič nisem vzel, v Sloveniji živim 30 let, prvič sem v zaporu, nikoli se nisem ukvarjal s kriminalom, niti centa nisem vzel,« se je na očitke tožilstva odzval poslovnež Samid Osmanović. To mu očita, da je z Danilom Goričanom za 20 milijonov evrov oškodoval podjetje Dom-Smreka.

»Če sem kaj vzel, bom takoj podpisal za 20 let. Nisem begosumen, sam sem prišel v Slovenijo. Nimam razloga za skrivanje. Od leta 2005 do leta 2008 sem Sloveniji plačal 94 milijonov evrov davka. Tej državi nisem vzel nobenega centa. Naj se oglasi, komur sem dolžan. Nimam niti enega kredita,« se je branil bosansko-slovenski poslovnež Samid Osmanović.

Tožilstvo mu je v sostorilstvu z Goričanom, nekdanjim direktorjem družbe Dom-Smreka (zdaj v stečaju), naprtilo zlorabo položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Otepati se morata očitka, češ da sta naročila fiktivno cenitev nepremičnine na Hrvaškem in ji vrednost dvignila s 110.000 na kar 17 milijonov evrov.

Zemljišče je menda pašnik, velik slabih 86.000 kvadratnih metrov. Bil je v lasti Osmanovićeve družbe OS Metal, ki jo je zatem prodal Dom-Smreki za 20,3 milijona evrov. Ta je zatem zemljišče zaradi posojila višini 10,5 milijona evrov zastavila pri banki LHB Frankfurt (članica skupine NLB), a ga zaradi finančnih težav ni zmogla odplačati.

Medtem ko se Goričan ni zagovarjal, je priprti Osmanović na dolgo in široko pojasnil ozadje zgodbe. Povedal je, da je zemljišče našel Borut Rataj (nekdanji svetovalec izvršnega direktorja NLB za velika podjetja, ki je baje moral banko zapustiti prav zaradi spornega kreditiranja Osmanovićevih podjetij) in ga kupil za 110.000 evrov, poleg tega pa je moral v gotovini nekim ljudem plačati še tri milijone evrov.

Osmanović trdi, da je nameraval zemljišče obdržati in na njem zgraditi tovarno krmil, a so mu rekli, naj ga proda družbi Dom-Smreka: »Ko sem prodal podjetje, nisem imel več nobenega stika z Dom-Smreko.«

Po njegovih besedah ne gre za nikakršen pašnik, ampak za gradbeno zemljišče, ki nikakor ni vredno le 70 centov po kvadratnem metru. »Vsa Slovenija je torej po mnenju tega cenilca vredna 1,8 milijarde evrov,« je karikiral Osmanović in pojasnil, da je cenitev, ki se je ustavila pri 17 milijonih evrov, naročil zato, ker je nameraval najeti posojilo za gradnjo tovarne. Kako sta pozneje z Goričanom, ki ga pred tem ni poznal, srečal ga je le pri notarki, določila višino kupnine, pa še sam ne ve. Pravi, da je vse pripravila njegova tedanja pravnica Nina.

Osmanovićev zagovornik Mirko Bandelj je bil do očitkov izjemno kritičen: »Obtožba je neskladna, nesklepčna in v nasprotju z zakonom. Obtoženca se ne poznata, kot trdi tožilstvo, ki za to ne ponudi niti enega samega dokaza.« Prav tako ni dokaza, da je Dom-Smreka karkoli plačala za nakup OS Metala, vztraja Bandelj.