Namesto od viol so jih dobili od policistov

Eden od green dragonov, ki so leta 2009 sredi Ljubljane napadli policiste, je v zameno za pogojno kazen priznal krivdo.

Objavljeno
03. julij 2014 15.32
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – »Tri leta morate biti pridni, sicer boste šli v zapor. Je to jasno?« je ljubljanska okrožna sodnica Dejana Fekonja po izreku sodbe spraševala 25-letnega Slavka Glivarja, ki je priznal krivdo za dogodek izpred petih let, ko so se v Ljubljani green dragoni stepli s policisti.

»Pošto z vabilom na sodišče sem prevzel šele v ponedeljek, ko sem se vrnil z morja. Najel bi zagovornika, saj nisem vedel, da bo to prišlo tako daleč. Nas so namreč napadle viole,« je na ljubljanskem okrožnem sodišču povedal 27-letni Peter Premk, ki mu tožilstvo očita poskus preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Premk je bil med razgreteži, ki so se 17. oktobra 2009 stepli s policisti. »Kako niste vedeli, da bo prišlo tako daleč? Obtožnico ste prejeli že leta 2010. Ste mislili, da jo je tožilstvo vložilo kar tako, za hec? Kaj ste počeli do zdaj?« je bila ostra sodnica Fekonja, ki je Premku nato le dovolila, da se o krivdi na predobravnavnem naroku izreče prihodnjič in na sodišče pride z zagovornikom. Zato ga je poslala domov.

Tistega dne, ko sta se v Ljubljani v 13. krogu prve slovenske nogometne lige udarila Olimpija in Maribor – ta je pozneje slavil z 1 : 0 –, je v središču Ljubljane zavrela kri. A ljubljanski navijači so si za svoje nasprotnike – to se je kmalu pokazalo za precej naivno – namesto viol izbrali kar policiste, ki so jih poskušali umiriti.

Najprej viole, nato policiste

Začelo se je okoli ene ure, ko so policisti v središču mesta na ljubljanski tržnici ustavili večjo skupino, sestavljeno iz predvsem golobradih, a zato nič manj razgretih navijačev Olimpije, ki so se na Prešernovem trgu stepli z violami in razgrajali ter prevračali smetnjake.

Po nekaj izrečenih hudih besedah se je eden od njih lotil policista, vnel se je pretep, med katerim so po policistih padale tudi steklenice, a so ti vročekrvneže kmalu umirili – policisti so se ustrezno odzvali, po mladcih so zapele tudi gumijevke in razmere so imeli kmalu pod nadzorom. Potem ko so jih policisti obstopili in posedli na tla, pri tem so tudi zaprli del ulice, so jih po skupinah naložili v policijske marice in odpeljali.

»Policisti so zaradi kršenja javnega reda in miru pridržali 53 kršiteljev, med njimi jih je bilo 30 mladoletnih. Pet kršiteljev bodo ovadili zaradi napada na uradno osebo,« je takrat povedal predstavnik ljubljanskih policistov Vinko Stojnšek in dodal, da je eden od pridržanih zahteval zdravniško pomoč, čeprav mu menda ni bilo hudega. Laže sta bila poškodovana tudi dva policista, ki pa sta kljub temu nadaljevala postopek.

Priznal in bo tri leta priden

Peterica ovadenih bi zdaj morala sesti na zatožno klop, a sta na sodišče prišla le Peter Premk in Slavko Glivar, manjkali pa so 24-letni Jure Soklič, 23-letni Miha Rojc in 26-letni Marko Škufca. Tožilstvo jim očita, da so sodelovali v množici, ki je metala steklenice, se postavila v borben položaj in se udarila s policisti. Pri tem je Soklič po hrbtu udaril enega od policistov in ga odrival, nato pa si čez obraz potegnil masko in začel po čeladi udarjati še drugega policista, ki ga je hotel odstraniti. Potem jo je popihal, a ga je ustavil tretji policist. Vmešal se je tudi Rojc, ki je policista udaril s pestjo, na kateri je imel obteženo rokavico. Premk se je zaletel v policista, ki je varoval dogajanje, nato pa sta skupaj s Škufco zamahovala proti policistom, Škufca je policista tudi večkrat brcnil. Ko so Škufco prijeli, se je vmešal še Glivar in brcnil enega od policistov.

Glivar se je že takoj odločil, da konča to zgodbo in na sodišču krivdo priznal, »čeprav se ni zgodilo točno tako«. Tožilstvo je glede na njegovo dosedanjo nekaznovanost predlagalo le sankcijo opominjevalne narave – pogojno kazen desetih mesecev s preizkusno dobo treh let. Potem ko je izvedel, da to pomeni, da mora biti tri leta priden, sicer se mu ob storitvi novega kaznivega dejanja pogojna kazen lahko prekliče in gre v zapor, se je Glivar s takšno kaznijo strinjal in sodnica mu jo je še istega dne izrekla. Plačati bo moral tudi stroške postopka. Ker se na sodbo Glivar ne bo pritožil, prav tako ne tožilstvo, je ta že postala pravnomočna. Drugi obtoženi se bodo o krivdi lahko izrekli prihodnjič.