Namesto sto tisočakov vzeli življenje

Po umoru učitelja Pavla Zupana v Nomenju je Alban Thaqi od izkupička ropa dobil borih 80 evrov.

Objavljeno
30. avgust 2016 21.37
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Na tukajšnjem sodišču se je včeraj začelo sojenje Albanu Thaqiju, 27-letnemu Albancu s Kosova, ki ga obtožnica bremeni umora bohinjskega učitelja Pavla Zupana novembra 2014. Thaqi na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, včeraj pa je sodnica Marjeta Dvornik prebrala policijski zapisnik o njegovem zaslišanju.

Na sojenju je bil obtoženi brez besed in se ni zagovarjal, zato je sodnica prebrala zapisnik, ki so ga kriminalisti spisali februarja letos, ko so mu odvzeli prostost. Na nedavnem predobravnavnem naroku ni sprejel ponudbe tožilstva za priznanje krivde in 20-letne zaporne kazni.

Alban Thaqi je končal štiri ali pet razredov osnovne šole in je delal kot zidar, kot devetletni otrok pa je doživel hude psihične travme. Ko je živel na Kosovu, je bil priča intervencijam policijskih in vojaških sil in med drugim na lastne oči videl likvidacijo svojega starega očeta, smo med drugim slišali v hramu pravice.

Moril iz koristoljubja

Tožilka Marija Marinka Jeraj Thaqija obtožuje umora iz koristoljubja. Povedala je, da je novembra 2014 pod pretvezo, da kupuje les, prišel do hiše Pavla Zupana v Nomenju. Zupan ga je povabil v hišo, pri tem pa ga je Thaqi s kleščami šestkrat do desetkrat od zadaj udaril po glavi. Nesrečnik se je umikal proti dnevni sobi in si z rokami ščitil glavo pred udarci. Thaqi ga je še trikrat ali štirikrat s kleščami oziroma gasilsko sekirico udaril po glavi, nato pa po hiši začel iskati denar, vendar je odnesel le šop bankovcev v skupni vrednosti nekaj več kot 500 evrov. Zupan je čez nekaj ur zaradi posledic napada in hudih poškodb izkrvavel in umrl, je obtožbo utemeljila tožilka.

Alban Thaqi je dejal, da noče odgovarjati na vprašanja tožilke in zagovornika Žige Novaka, ki ga zastopa po uradni dolžnosti, sodnica pa je nato prebrala obširen zapisnik, ki so ga sestavili med zaslišanjem na policiji februarja letos. Takrat je Thaqi povedal, da je pričakoval, da bo pri Zupanu našel sto tisoč evrov, kolikor naj bi jih hranil v skrinji v hiši.

Thaqija je k dejanju nagovoril Djemil Ala, pri tem sta sodelovala še Shklqim Banushi in Jeton Fido, ki so jima po priznanju krivde zaradi sodelovanja pri ropu pred časom na kranjskem sodišču prisodili vsakemu 980 ur dela v splošno korist. Ala je Thaqiju povedal, da obnavljajo Zupanovo hišo v Nomenju, in za bogastvo, ki naj bi ga učitelj hranil v hiši. Hvalil se je, da mu je Zupan za opravljeno delo plačal s petstoevrskim bankovcem, ki ga je vzel iz skrinje.

Scenarij za kriminalko

Vsi štirje so se sestali na Jesenicah, tam so Thaqija v stanovanju Djemila Ale nagovarjali, da gredo k Zupanu po denar. Thaqi je policistom na zaslišanju dejal, da je najprej zavračal zamisel, da bi oropal Zupana. Vsi trije so ga pregovarjali, da je mlad in da bo lahko obvladal telesno šibkejšega učitelja. Če bi potreboval orodje, bi ga lahko našel v hiši, ki so jo prenavljali. Trojica je z nagovarjanjem Thaqija k ropu nadaljevala še naslednji, usodni dan za Zupana, ko so se med drugim ustavili na bencinski črpalki, kjer je Ala kupil vrtnarske rokavice.

Med vožnjo proti Nomenju je trojica Thaqija še naprej prepričevala, da ne bo težav, ter mu dajala navodila, kako naj vstopi v hišo in kako naj obvlada starejšega moškega. Skrinjo z denarjem naj bi našel na hodniku, levo od vrat. Po ropu bi si denar vsi štirje razdelili na enake dele.

Kot je iz policijskega zapisnika še prebrala sodnica, je nato Thaqi poskusil odpreti vrata Zupanove hiše, ki so bila zaklenjena. Odprl mu je starejši moški. Zaradi adrenalina je Thaqi pozabil natakniti rokavice, ki so jih kupili pred tem. Zupana je vprašal za les, vendar mu je ta ponudil kozje mleko in ga povabil v hišo. Pri tem je Zupana najprej od zadaj z roko udaril po glavi, pozneje pa, kot mu je prej svetoval Ala, še s trdim predmetom, katerim, se Thaqi zaradi adrenalina, ki ga je preveval med dejanjem, ni spomnil. Zupan se je pri tem branil, udarjal napadalca in ga popraskal, vendar brez hujših posledic za napadalca, je prebrala sodnica.

Okrvavljene roke si je Thaqi umil v kopalnici. V Zupanovih žepih ni našel nič. Pregledal je še sobo in v njej našel okoli tisoč evrov v manjših bankovcih, domnevnih sto tisočakov pa v skrinji ni bilo. Po dejanju je pred hišo po telefonu poklical Djemila Alo, ta ga je prišel iskat, nato sta ob cesti pobrala še preostala člana združbe in odpravili so se na Jesenice. Ala je Thaqiju od plena izročil 80 evrov.

Alban Thaqi je po umoru odpotoval na Kosovo, se za nekaj dni vrnil v Slovenijo in nato živel v Nemčiji, pri tem pa razmišljal, da bi se predal policiji. Djemil Ala z njim ni več hotel govoriti.