Napadalcu z avtom šest let in pol zapora

Sodišče: Ni bilo brezobzirnega maščevanja, dejanje kaže življenjske stiske.

Objavljeno
16. april 2013 20.28
tre*sojenje Trinkaus
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – »Pred to nezgodo sem si ustvaril novo življenje z drugo osebo, zdaj me pa obravnavate kakor največjega kriminalca. Nikoli je nisem nameraval ubiti ali ji kaj slabega narediti. Prosim za milo kazen, sem še mlad, imam še vse pred seboj,« je sodni senat nagovoril Martin Trinkaus.

Senat pod predsedstvom okrožne sodnice Barbare Nerat je prošnji deloma celo ugodil, saj mu je izrekel enotno kazen šest let in šest mesecev zapora, kar je precej manj, kot je predlagal tožilec Izidor Rojs. Ta bi Trinkausa za rešetke poslal za kar 14 let in osem mesecev.

Enaindvajsetletnika je obtožil, da je bivše dekle Majo Kos, ki ga je zapustilo po dveh letih zveze, poskušal umoriti 22. novembra lani. Kosova se je iz Trnovske vasi peljala v službo v Lenart, on pa je zunaj naselja Gočova v izteku blagega desnega preglednega ovinka zapeljal na nasprotno smerno vozišče in s sprednjim levim delom svojega avta treščil v njenega golfa. Sicer ne čelno, saj se je Maja Kos še pravočasno umaknila. Po nesreči je Trinkaus pobegnil.

Tožilec je sodišču predlagal, naj Trinkausu za poskus umora izreče 12 let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti dve leti in šest mesecev zapora, za grožnjo štiri mesece zapora ter za poškodovanje tuje stvari dva meseca zapora. A senat tega še zdaleč ni upošteval. Namesto za poskus umora je Trinkausa obsodil za poskus uboja, in sicer na štiri leta in šest mesecev zapora. Za povzročitev splošne nevarnosti mu je izrekel dve leti zapora, za grožnje tri mesece zapora in za poškodovanje tuje stvari dva meseca zapora.

Enotno kazen šest let in pol zapora je sodnica Barbara Nerat pojasnila z besedami, da je Trinkausovo dejanje po mnenju senata kazalo njegovo življenjsko stisko in da ni bilo brezobzirnega maščevanja: »Grozilo vam je, da izgubite osebo, ki ste jo ljubili, in odzvali ste na neracionalno.«

Ne tožilec ne zagovornik Drago Berden s sodbo nista zadovoljna in se bosta pritožila. Drugi sicer v sklepni besedi ni podvomil, da je Trinkaus Maji Kos enkrat pred nesrečo razbil mobilni telefon, saj je obtoženi to priznal in pogojna kazen bi za to dejanje povsem zadostovala. Za druge očitke pa je našel vrsto podrobnosti, s katerimi je poskušal ovreči obtožbo.

»Obtoženi bi moral imeti nadnaravne sposobnosti, da bi pri hitrosti 90 kilometrov na uro natančno vedel, kako hitro vozi oškodovanka in kako močno bo zavirala, da bi lahko trčil v njo. Obtoženi takšnih nadnaravnih sposobnosti nima,« je trdil Berden.

Po njegovih besedah gre kvečjemu za povzročitev lahke telesne poškodbe (poleg Maje Kos je bila poškodovana še njena sopotnica Mojca Požegar) oziroma v najslabšem primeru za povzročitev splošne nevarnosti. Na sodišče je apeliral, naj pri izreku kazni upošteva obtoženčevo težko mladost, starost, obžalovanje posledic in nekaznovanost.

Martin Trinkaus za zdaj ostaja v priporu. Ko je sodišče tehtalo, ali naj ga izpusti na prostost ali ne, ni moglo preslišati njegovih besed, da si je že pred usodnim 22. novembrom 2012 našel novo dekle, ki ga očitno ni odvrnilo od dejanja, je pojasnila sodnica. Po prepričanja sodišča zato ponovitvena nevarnost še obstaja.