Ukradli tri Groharjeve umetnine

Neznanci so še dve umetnini dali iz okvirja, a so jih pustili v muzeju. Eno na tleh, drugo v stranišču.

Objavljeno
26. december 2011 10.09
Posodobljeno
26. december 2011 10.15
Marjana Hanc, Špela Ankele, Kranj
Marjana Hanc, Špela Ankele, Kranj

Škofja Loka – Že pred prazniki, v noči na petek, so neznanci vlomili v Loški grad in odnesli tri umetniške slike, delo Ivana Groharja, vendar so gorenjski policisti javnosti šele danes posredovali skopo poročilo o ukradenih umetninah.

Tiskovni predstavnik gorenjskih policistov Leon Keder je zapisal, da so policiste v petek nekaj čez 10. uro obvestili, da so neznanci ponoči vlomili v prostore Loškega gradu, in dodal, da manjkajo štiri Groharjeve slike: Kmet iz Sorice, Petermanova Francka, Mileva Zakrajšek in Deklica. Te štiri slike so, tako so zapisali policisti, vredne okoli 270.000 evrov.

Direktorica Loškega muzeja Jana Mlakar je pred nekaj minutami pojasnila, da so ravno našli eno od naštetih slik. Slika Kmet iz Sorice je bila pripravljena, da jo tatovi odnesejo, saj so jo neznanci že dali iz okvirja, vendar so jo pustili na tleh muzejske zbirke. Še eno Groharjevo sliko, Dekle iz Sorice (1893, olje na papirju, 74 krat 48 centimetrov), so neznanci prav tako vzeli iz okvirja, jo poškodovali in očitno tudi želeli odnesti s seboj, vendar jim ni uspelo – pustili so jo kar v stranišču, je pojasnila direktorica Loškega muzeja. »Dobro so vedeli, kaj kradejo, saj so izginila samo Groharjeva dela,« je ocenila direkorica muzeja Jana Mlakar in dodala, da so vse, tudi manjkajoče slike, verjetno poškodovane, saj so jih tatovi vzeli iz okvirjev.

Zdaj v Loškem muzeju pogrešajo tri Groharjeve slike: dve iz zasebnih zbirk in eno, ki je last muzeja. Največja manjkajoča slika, ki sicer velja za Groharjev najpomembnejši portret, je iz zasebne zbirke. To je portet Mileve Zakrajšek (1894, olje, platno, 70 krat 55 centimetrov). Zakrajškova je bila gledališka in filmska igralka, žena zdravnika dr. Karla Zakrajška. Portret je narisan v impresionistični maniri in je eden najkakovostnejših avtorjevih portretov iz zrelega obdobja.

Tudi Deklica (1900, olje, platno, dimenzije 31 krat 25 centimetrov) je zasebna last. Gre za študijsko delo, narejeno z mislijo na večjo kompozicijo in ne kot portret v ožjem pomenu. Dekličino nošo etnologi prepoznajo kot tirolskega izvora, kakršno so nosile ženske v Sorici. Identiteta deklice ni znana, po družinskem izročilu pa naj bi bila mati Janka Potočnika, ki se je pisala Grohar. Deklica je podana v profilu od zadaj, njen pogled je spuščen, zato deluje zamišljeno. Z rahlo rdečičo na obrazu kaže ljubkost, ki je značilna za Groharjeve portrete deklic.

Tatovi so vzeli še umetnino Petermanova Francka (1906, olje, platno, 55 krat 45 centimetrov), ki je last Loškega muzeja. Petermanova je bila poštna uradnica iz Puštala v Škofji Loki. Je tipičen primer portreta, ki je nastal v Groharjevem zrelem obdobju. Podobo preveva zelenkast ton, je zapisano v katalogu Moč pogledov, ki je izšel maja letos ob istoimenski razstavi v Galeriji na Loškem gradu

Vse naštete slike so bile del razstave 32 portretov v spomin na 100-letnico smrti Ivana Groharja. Razstava je trajala od 17. maja do 2. oktobra. Ogledalo si jo je skoraj 15.000 obiskovalcev, zaradi zanimanja pa je bila podaljšana. Kot je takrat za Delo pojasnila direktorica Jana Mlakar, je bil to prikaz del, ki so prvič zbrana v takem obsegu in je težko verjeti, da se bo to še ponovilo, saj gre za zelo raznoliko strukturo lastnikov del, ki jim bo težko slediti v prihodnje.

V zadnjih letih je iz različnih zbirk po Sloveniji izginilo že več Groharjevih slik: septembra 2007, le nekaj dni po poplavah, ki so najbolj prizadele Železnike, je iz Spodnje Sorice, ki leži v omenjeni občini, izginilo šest slik Ivana Groharja (Sveta družina, Jaslice, študija za oltarno sZliko, Sv. Alojzij, Dva svetnika ter Srečanje župnika Eržena z Abrahamom). Leta 1994 je z zunanjega ministrstva izginila znana Groharjeva slika Škofja Loka v snegu. Sliko so po devetih letih našli v kleti vlade, ko so urejali popis. Leta 2007 je iz državnega zbora v neznano izginilo še Groharjevo Polje s kozolcem.