Našli že skoraj 900.000 ukradenih evrov

Varnostnik Borut Hriberšek je iz trezorja vendarle odnesel več, kot je najprej zatrjeval preiskovalcem.

Objavljeno
07. maj 2013 21.42
suhadolnik evri
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Vse kaže, da je Sintalov tat Borut Hriberšek le izmaknil več denarja, kot je ob predaji povedal policistom. Trdil je, da 6. aprila iz trezorja ni odnesel več kot 650.000 evrov, a so preiskovalci do zdaj našteli že skoraj 900.000 evrov ukradenih bankovcev.

Znesek ni dokončen, saj slovenske oblasti še nimajo uradnega podatka, koliko denarja je skril pri prijatelju v Celovcu. Borut Hriberšek, ki je po prvih podatkih iz centralnega Sintalovega trezorja v treh torbah v začetku aprila odnesel 911.488 evrov, je ob predaji novinarju Slovenskih novic in pozneje preiskovalcem omenjal precej manjši znesek. Trdil je, da denarja ni bilo več kot 650.00 evrov. Ob prihodu v Slovenijo ga je preiskovalcem izročil 75.000, za preostanek pa je dejal, da ga je spravil v predalnik na glavni železniški postaji v Mannheimu v Nemčiji. Tam so našli dobrih 800.000 evrov.

Hriberšek je priznal, da je približno 10.000 evrov ukradenega denarja zapravil med nekajdnevnim pohajkovanjem v Avstriji in Nemčiji, a je zamolčal, da je nekaj denarja spravil tudi pri prijatelju v Celovcu. Kmalu po Hriberškovi aretaciji se je ta odpravil v odvetniško pisarno Grilc, Vouk in Škof v Celovcu in v torbi prinesel ukraden denar. Avstrijski varuhi pregona so si vzeli kar nekaj časa za štetje, saj še zdaj ni znano, koliko denarja je bilo v torbi.

Danes zaslišanja Sintalovih uslužbencev

Če se poigramo s številkami, zdaj manjka približno 140.000 evrov, saj je Sintal po pregledu vseh specifikacij svojih strank ugotovil, da jih je nekdanji uslužbenec, ki so mu povsem zaupali, olajšal za več kot milijon – pogrešajo natanko 1.034.941,14 evra je pred dnevi javnosti razkril predsednik uprave Sintala Robert Pistotnik.

Vodstvo varnostnega podjetja zaradi kriminalistične preiskave ukradenega zneska prej ni razkrilo. Danes se na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča z zaslišanjem Sintalovih uslužbencev nadaljuje preiskava zaradi velike tatvine, ki jo očitajo Hriberšku.