Nekdanje Janševe parcele niso prodali

Trenta: Povpraševanja za zemljišče ni bilo. Kazenski postopek zoper Janšo, Kastelica in Gantarja se nadaljuje.

Objavljeno
14. november 2014 20.37
Trenta, Zemljišča Janeza Janša
Zoran Potič, notranja politika, Blaž Močnik, Tolmin
Zoran Potič, notranja politika, Blaž Močnik, Tolmin
Ljubljana – Za nekdanjo parcelo Janeza Janše v Trenti, ki jo je uspelo prodati Imosu prek Eurogradenj za 131.000 evrov kot del kupnine za stanovanje, tudi po tretji prodaji ni bilo zanimanja. Parcela je pomembna zato, ker je predmet sodne preiskave, ki pravkar poteka na sodišču.

Nad prvakom SDS Janezom Janšo se po obsodilni sodbi v primeru Patria zgrinjajo novi črni oblaki. S sprejetim aktom o pravnomočnosti sodne preiskave (to se je zgodilo 17. septembra letos, ko ima rojstni dan) v primeru Trenta je proti njemu začel formalno teči nov kazenski postopek. Ko je marca letos tožilstvo zahtevalo sodno preiskavo, je obstajala še velika možnost, da sodišče v predkazenskem postopku zadevo po preiskavi zavrže zaradi pomanjkanja dokazov, vendar se to ni zgodilo. Sodna preiskava teče naprej, doslej so zaslišali vse tri osumljence, na vrsti pa bi morale biti še priče, zlasti s področja vrednotenja nepremičnin. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani pojasnjujejo, da datum glavne obravnave še ni določen.

Sodelovanje v verigi

Kot je znano, sta poleg Janše osumljena zlorabe položaja še nekdanji direktor Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar. Organi pregona vse tri sumijo, da so sodelovali v verigi, ki je omogočila premoženjsko korist takratnemu predsedniku vlade Janši s tem, da je Imos preplačal vrednost zemljišča v Trenti. V tem primeru naj bi se Janša okoristil za nekaj več kot 100.000 evrov. Kot je mogoče razumeti, tožilstvo očita družbi Imos, da naj bi nekdanjo Janševo parcelo v Trenti, ki jo je kupil davnega leta 1992 za slabih 5000 evrov, odločno preplačalo. Imos je namreč kupil parcelo v Trenti za 149.000 evrov, vendar ne od Janše, ampak od Eurogradenj, ki se v tej verigi izkaže kot vmesni člen med Imosom in Janšo. Eurogradnje so od Janše kupile parcelo v Trenti za 131.000 evrov, ta pa je kupnino porabil za nakup stanovanja na Komenskega v Ljubljani od Imosa v vrednosti 250.000 evrov.

Ključ do morebitne obsodbe vseh treh v primeru Trenta bo, če bo uspelo tožilstvu dokazati, da je Imos preplačal parcelo v dolini Soče. Kot je znano, leži nekdanje Janševo zemljišče (velikost okoli 15.000 kvadratnih metrov) v središču Triglavskega parka, kjer je možnost gradnje izjemno omejena. Na tej konkretni parceli bi bilo mogoče le obnoviti 150 let staro domačijo, večje investicije pa bi bile možne le, če bi investitor dosegel spremembo namembnosti zemljišča. Po ocenah Gursa je celotna parcela vredna nekaj več kot 21.000 evrov. Ključni del zgodbe se bo verjetno zgodil ravno na tej točki – koliko je parcela dejansko vredna. V Dnevniku denimo navajajo, da naj bi tožilstvo ugotovilo, da Imos za nakup parcele ni nikoli opravil cenitvenega poročila, ki bi upravičevala nakup in samo višino zneska. Ta finančna operacija naj bi se zgodila tudi brez vednosti Imosovega nadzornega sveta. Dodatna okoliščina pri tem poslu tudi je, da je Imos v času Janševe vlade pridobil več večjih gradbenih projektov.

Ko se je začela uradna preiskava, je začel Imos spomladi letos prodajati parcelo v Trenti za 149.000 evrov. Če bi jim prodaja po tej ceni uspela, bi izbili iz rok tožilstva ključni argument, da je bilo zemljišče preplačano. A se to, kot smo preverili na Upravni enoti Tolmin, ni zgodilo, saj Imosu parcele ni uspelo prodati, in to celo po treh ponovitvah. Ker gre za kmetijska zemljišča, je moralo na oglasni deski tolminske upravne enote po mesec dni vabiti interesente, vendar za ponudbo ni bilo povpraševanja. Cena nepremičnin, ki jo je želel Imos iztržiti, je po naših neuradnih informacijah krepko presegla 100.000 evrov.