Nekdanji direktor Farmadenta krepko preplačal nakup skladišča

Od Leopolda Donka zdajšnje vodstvo farmacevtske družbe terja 459.460 evrov odškodnine.

Objavljeno
10. april 2016 21.41
Slovenija, Maribor, 24.1.2008 - mag.DONKO Leopold, direktor podjetja Farmadent d.o.o. foto:Tadej Regent/Delo
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Natanko 459.460 evrov odškodnine zahteva farmacevtska družba Farmadent, ki je v posredni občinski lasti, od nekdanjega direktorja Leopolda Donka. Za toliko je po mnenju zdajšnjega vodstva preplačal nakup skladišča, namesto 290.540 evrov je zanj odštel 750 tisočakov.

Primer ima že nekoliko daljšo brado. Donko je 17. oktobra 2011 kot direktor Farmadenta z družbo Logo-Tech sklenil pogodbo o nakupu hale. Zanjo je Farmadent odštel 750.000 evrov, z davkom vred je kupnina narasla na 900 tisočakov. Glavni kavelj v tej zgodbi je dejstvo, da je bila takrat že razpisana javna dražba za prodajo te nepremičnine, ki bi potekala deset dni kasneje. Na njej bi bil proizvodno-skladiščni objekt v velikosti 801 kvadratnega metra na prodaj po izklicni ceni 290.540 evrov.

Po besedah Farmadentovega odvetnika Gorana Janžekoviča je imel Donko možnost kupiti nepremičnino po tej ceni. »Kolikšna bi bila končna dosežena cena, pa ne ve nihče, ker do prodaje v izvršilnem postopku ni prišlo,« je dejal Janžekovič. Po njegovih besedah je bila sicer družba Logi-Tech hišni izvajalec električnih instalacij v Farmadentu.

Nadzorniki farmacevtskega veletrgovca so Donka razrešili sredi marca 2012, med drugim tudi zaradi spornega nakupa omenjene nepremičnine na Teznu. Zadeva se je znašla na sodišču in okrožna sodnica Sonja Novak jo je po zgolj eni polurni javni obravnavi, ne da bi bil kdor koli zaslišan, pripeljala do konca in napovedala izrek sodbe v pisni obliki.

Vse kaže, da se bo pri odločitvi, ali bo moral Donko (ta sodnega postopka pred zaključkom še ni želel komentirati) plačati odškodnino, vse vrtelo okrog enega samega procesnega vprašanja. Donkova odvetnica Nina Lunaček namreč vztraja, da skupščina Farmadenta nikoli ni sprejela sklepa o vložitvi tožbe, brez njega pa je ni možno vložiti.

Odvetnik Janžekovič trdi nasprotno: »Svet javnega zavoda Mariborske lekarne je sklep sprejel, ali je ustrezen po času, obliki in vsebini, pa bo povedalo sodišče.« Odvetnici Lunačkovi je ta sklep seveda znan, a je po njenem prepričanju nedefiniran in pomanjkljiv.

Zaradi nakupa skladišča je danes 62-letnega Donka leta 2013 doletela tudi kazenska ovadba. »S to pogodbo je kupil poslovno stavbo s pripadajočim zemljiščem za 750.000 evrov, čeprav je vedel, da je pogodbeno dogovorjena vrednost nepremičnine precej večja od dejanske tržne vrednosti,« je takrat pojasnil Drago Menegalija, predstavnik generalne policijske uprave za odnose z javnostjo. Kriminalisti nacionalnega preiskovalnega urada so ga osumili zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.