»Nekdanji direktor naklepno izčrpaval družbo«

Nekdanjemu direktorju Varnost Kranj Marku Gabru eno leto in sedem mesecev zapora.

Objavljeno
14. marec 2013 13.37
Posodobljeno
14. marec 2013 20.00
fon brez naslova
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – »Ne priznam krivde. Kakšnih 200.000 evrov, niti 25.000 evrov si nisem prisvojil,« je danes dejal nekdanji direktor in lastnik Varnosti Kranj Marko Gaber. Sodnica Andreja Ravnikar mu ni verjela in ga je obsodila na eno leto in sedem mesecev zapora.

Poročali smo, kako Varnost Kranj za svojih 170 zaposlenih leta 2005 več mesecev ni poravnala socialnih prispevkov, niti ni plačevala posojil, čeprav je odtegljaje na plačilnih listah zaposlenih prikazovala. Te obveznosti do zdaj že nekdanjih zaposlenih, med drugim tudi do delavk najetega čistilnega servisa, nikdar niso bile povrnjene.

Zato so zaposleni, ki so ostali tudi brez treh mesečnih plač, odpravnin in tako naprej, podali prijavo na policijo, ki je opravila preiskavo in vložila kazensko ovadbo zoper Gabra. Tožilstvo je obtožnico o tem, kako je Gaber izčrpaval podjetje od junija 2004 do septembra 2005, napisalo marca 2008, sojenje pa se je začelo januarja 2009.

Toda ker finančni izvedenec, ki je bil določen že leta 2007, kar dve leti bodisi ni mogel priti v stik z obtoženim bodisi ni mogel priti do dokumentacije in je le obljubljal, da bo napisal mnenje, je sodnica Andreja Ravnikar določila novo izvedenko, sojenje pa se je začelo septembra 2012.

Na sojenju je Gaber vsakršno krivdo zanikal in trdil, da je vse, kar je počel, delal le zato, da bi rešil družbo, ki ji je grozil sovražni prevzem (leta 2005, preden je Varnost Kranj v prisilni poravnavi odkupila skupina G7 in prevzela njegove posle in zaposlene, je Gaber na svoj račun nakazal več sredstev in s tem oškodoval zaposlene in podjetje).

Toda tovrstnemu zagovoru sodnica ni verjela, prav tako ni verjela pričam, ki so ga najprej kar precej obremenile, pozneje pa vedno manj. »Bili ste njihov šef, strah jih je bilo, da bodo še same padle v kazenski postopek,« si je spremenjena pričanja tolmačila sodnica. »Družbo ste izčrpavali s prenakazili in fiktivnimi pogodbami, kupnine za delnice, ki ste jih takoj po nakupu dali prenesti na svoj naslov, niste vplačali, v plačilni nalog ste napisali vračilo posojila, ki pa je bilo že vrnjeno ...

Tako je bila na koncu Varnost Kranj vredna še manj, kot bi bila ... Nisem v dilemi. Kazniva dejanja ste storili naklepno, prav tako se ne morete izgovarjati na neurejeno dokumentacijo. Saj ste bili po zakonu poklicani, da naredite red,« je dejala sodnica in še pojasnila, da časovno oddaljen dogodek nikakor ni olajševalna okoliščina, ter zato tudi ni mogla izreči pogojne obsodbe.