Nekdanji direktor policije ne bo poravnal celotnega popusta

Marko Pogorevc bo moral plačati razliko med odobrenim popustom in nižjo vrednostjo stanovanja.

Objavljeno
04. junij 2015 20.03
Marko Pogorevc po razsodbi na sodišču
Brane Piano
Brane Piano

Celje – Nekdanji generalni direktor slovenske policije Marko Pogorevc in stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril sta se včeraj sporazumela o terjatvi, s katero je Grilova od Pogorevca zahtevala plačilo popusta za stanovanje, ki ga je pred leti Pogorevcu odobril Vegrad za nakup stanovanja. Pogorevc bo nekaj moral plačati, a nobena stran ni hotela povedati, koliko.

Po dostopnih podatkih je nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak za leta 2006 kupljeno in 335.000 evrov vredno stanovanje leta 2009 Pogorevcu odobrila popust oziroma odpisala 127.000 evrov dolga. Kakor so poročali mediji, se je Pogorevc pritoževal, da je stavba, v kateri je kupil stanovanje, zgrajena slabo in v nasprotju s pogodbo, stanovanje da je manjše od v pogodbi zapisanega, stropi so nižji, v kopalnici je cev za zalivanje rož, zamaka tudi streha, parkirni prostor pred stavbo pa je preozek.


Stečajna upraviteljica Vegrada Grilova je menila, da je bila terjatev do Pogorevca odpisana povsem neupravičeno. Najprej ga je pozvala k plačilu dolga, potem pa je proti njemu vložila odškodninsko tožbo, kar je skupaj z zamudnimi obrestmi naneslo 145.000 evrov. Toda tudi Pogorevec je vložil protitožbo zaradi slabe kakovosti in zahteval celo več, kar 162.000 evrov. Nazadnje je Grilova leta 2011 zahtevala manj, in sicer 93.000 evrov, sodišče pa je postavilo izvedenca gradbene stroke, ki je ugotavljal manjšo vrednost stanovanja zaradi napak pri gradnji.

Na celjskem okrožnem sodišču so se stranke pred sodnico Carmen Kus včeraj dlje časa dogovarjale o poravnavi, po njej pa je bila le Alenka Gril pripravljena spregovoriti o vsebini. Pa še ona ne konkretno. Dejala je le, da bo najprej prejela mnenje izvedenca gradbene stroke, ki je ugotovil nižjo vrednost stanovanja zaradi napak, potem pa mora poravnavo potrditi še sodišče.

Sporazumeli so se, da bo zatem Pogorevc v stečajno maso Vegrada vplačal le preostanek kupnine, saj je del že plačal, in sicer bo poravnal razliko med terjatvijo Alenke Gril po odškodninski tožbi in oceno nižje vrednosti zaradi napak. »Dogovorjeni smo, da o znesku ne bomo govorili, sem pa v celoti sprejela mnenje, ki ga izdelal izvedenec. Kot stečajna upraviteljica Vegrada sem s poravnavo zadovoljna, saj je takšna, kot sem jo pričakovala že v mediaciji,« je povedala.