Nekdanji direktor Sove na zatožni klopi

Iztok Podbregar je obtožen neupravičene uporabe v službi.

Objavljeno
07. februar 2013 10.19
Posodobljeno
07. februar 2013 17.00
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana - »Ker so v spisu dokumenti, ki nosijo oznake različnih stopenj tajnosti, je javnost izključena s celotne glavne obravnave,« je na začetku sojenja nekdanjemu direktorju Sove Iztoku Podbregarju navzočim v dvorani sporočila sodnica Nina Kodra Balantič.

Podbregar, ki je bil direktor Sove v letih od 2002–2006, je obtožen kaznivega dejanja neupravičene uporabe v službi po 264. členu kazenskega zakonika. Ta določa, da se uradna oseba, ki neupravičeno uporabi denar, vrednostne papirje ali kakšne druge stvari, ki so ji zaupane v službi, kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do treh let.

Na zatožni klopi se je znašel tudi Bojan Bratuša, ki je bil višji uslužbenec Sove, imel pa je funkcijo šefa prisluškovalnega oddelka.

Prvi narok se je za zaprtimi vrati končal zelo hitro, po zaključku pa so udeleženci povedali, da se obravnava vsebinsko sploh ni začela, saj mora sodišče najprej razčistiti, kaj in komu lahko stranke v postopku zaradi specifične narave delovanja Sove sploh povedo na sodišču.

Prav različne stopnje tajnosti dokumentov, ki se nahajajo v spisu, in možnost, da bi oba obtožena pri svojem zagovoru uporabljala tajne podatke, je bil tudi poglavitni vzrok, da se sojenje odvija brez navzočnosti javnosti.

Njeno izključitev je sodišču predlagala okrožna državna tožilka Maša Podlipnik, s predlogom pa so se strinjali tako Podbregarjev zagovornik, odvetnik Aleksander Čeferin, oba obdolženca in na koncu tudi sodnica Balantičeva.

Od udeležencev sojenja nihče ni hotel izdati, kaj natančno je predmet obtožnice, glede na to, da sta na zatožni klopi tako Podbregar kot Bratuša, pa gre najverjetneje za zadevo povezano s podjetjem Webs, ki ga je leta 2007 odkrila vladna delovna skupina pod vodstvom takratnega pravosodnega ministra Lovra Šturma, ki je preiskovala delovanje Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Delovna skupina je med drugim ugotovila, da je v času od 21. julija 2004 do 29. junija 2005 Sova za ustanovitev in delovanje podjetja izplačala 10,9 milijona takratnih tolarjev. Denar za ustanovitev podjetja je vzela iz neproračunskega dela finančnega sklada, za katerega je vladna komisija ugotovila, da je bil nezakonit.

Financiranje Webs iz ilegalnega fonda naj bi po ugotovitvah vladne delovne skupine kazalo, da je prejšnje vodstvo Sove ustanovitvi podjetja dajalo velik pomen.

Podjetje je bilo registrirano na ime Karmen Bratuša. Gre za ženo Bojana Bratuše, ki ga je Sova odpustila zaradi ponarejenega spričevala o izobrazbi. Bratuša je bil sicer zaposlen kot višji uslužbenec Sove, imel pa je funkcijo šefa prisluškovalnega oddelka.