Nekdanji državni sekretar Lah oproščen

Damjan Lah je bil obtožen zlorabe položaja pri postopku iskanja prostorov za NPU.

Objavljeno
16. junij 2014 15.17
ace/sodstvo
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Ljubljana − Okrajno sodišče v Ljubljani je oprostilo nekdanjega državnega sekretarja Damjana Laha, ki je bil obtožen zlorabe položaja ali uradnih pravic pri postopku pridobivanja poslovnih prostorov za Nacionalni preiskovalni urad. Tožilstvo je sicer zahtevalo 11 mesecev zapora in petletno prepovedjo opravljanja javnih funkcij.

Državna tožilka Mojca Petan Žura je prejšnji teden v sklepni besedi poudarila, da mu je krivda za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali uradnih pravic nedvomno dokazana. Zelo dolgotrajen in natančen predkazenski postopek in poznejša preiskava sta namreč postregla z neizpodbitnimi dokazi o krivdi ter s tem tudi ovrgla očitke obtožnega in njegovega zagovornika o »postopku onkraj razuma« in »politično-tožilskem konstruktu«.

Kot je dejala, je bil Lah kot generalni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve vmesni člen med strokovnimi službami in vodstvom ministrstva, ki je vodil postopek izbire lokacije za NPU, bil o njem najbolje obveščen in je tudi odločilno vplival na končno izbiro. Kot dokaz za to trditev je tožilka navedla, da je Lah o stavbi na Dimičevi kot o najbolj primerni za NPU govoril že mesece, preden je bila opravljena končna analiza vseh prispelih ponudb. S tem je nezakonito favoriziral Ram Invest, podjetje Igorja Jurija Pogačarja, in mu omogočil korist, deloval pa v nasprotju z uredbo o stvarnem premoženju države.

»Med potekom tega postopka sem se večkrat vprašal, ali imava s tožilstvom pred seboj isto gradivo,« je svojo zaključno besedo začel Lahov zagovornik, odvetnik Mitja Pavčič. Kot je poudaril, je imel zaradi nenatančnega obtožnega predloga, ki meji že na »polizdelek«, ves čas velike težave z zagotavljanjem ustrezne obrambe za svojega klienta. Namreč, kot je razložil, Damjan Lah kot generalni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve ni bil uradna oseba, ni imel tovrstnih pooblastil niti ni takih pooblastil nanj prenesla takratna notranja ministrica Katarina Kresal. »To pa pomeni, da seveda ni mogel storiti kaznivega dejanja zlorabe položaja ali uradnih pravic.

Glede očitkov tožilstva, da se je dogovarjal s Pogačarjem o morebitnem najemu stavbe na Dimičevi, pa je dejal, da noben zakon, podzakonski akt, norma ali interni predpis ne prepoveduje, da bi se državni sekretar sestajal in pogovarjal s potencialnimi poslovnimi partnerji ministrstva. »Lah ni nikoli vabil Pogačarja na sestanke, Pogačar se je najavil, se dogovoril in prišel, to je vse,« je dejal odvetnik.

Zavrnil je tudi očitek o tem, da je Lah že sredi postopka izbire lokacije za NPU samovoljno kot najbolj ustrezno izbral stavbo na Dimičevi, in dejal, da so tako rekoč vse priče potrdile, da so bila pogajanja dolgotrajna, trda in zapletena in da nikoli niso imeli občutka, da bi bil posel že vnaprej dogovorjen. Sodišču je predlagal, da Laha spozna za nedolžnega in mu izreče oprostilno sodbo.