Ime priprtega Patriinega menedžerja: Reijo Niittynen

Pri razvozljevanju slovenske različice afere je on ključnega pomena. Po naših informacijah še dela za Patrio.

Objavljeno
19. januar 2012 14.22
Posodobljeno
19. januar 2012 14.36
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana - Kot je potrdila Marja Leena Tuormaa iz okrožnega sodišča v Helsinkih, je tisti, ki ga je na predlog omenjenega sodišča v torek policija spet priprla, Reijo Niittynen. Finec se je za zapaho ponovno znašel zaradi suma podkupovanja tujih, tokrat hrvaških, uradnikov. Hrvaška je leta 2007 za 112 milijonov evrov od Patrie kupila 84 oklepnikov.

Nekdanji Patriin menedžer Niittynen, ki po naših informacijah kot zunanji sodelavec še vedno dela za Patrio, je tisti, ki je bil pri patrii odgovoren tudi za slovenski projekt, zaradi česar je bil leta 2008 med prvimi, ki jih je za potrebe preiskave (kot tokrat) priprla finska policija.

Niittynen je pri razvozljevanju slovenske različice afere Patria ključnega pomena: prav on je namreč tisti, ki je po sestanku v pisarni Jožeta Zagožna na sedežu HSE 1. septembra 2005 napisal zapisnik, iz katerega izhajajo podrobnosti tega sestanka, na katerem je pravzaprav padla odločitev o tem, da bo Patrio v Sloveniji zastopal trzinski Rotis in ne Autocommerce.

Niittynen je v svoj zapisnik navedel tudi imena prisotnih in, denimo, za brigadirja Toneta Krkoviča zapisal, da je na sestanku »največ spraševal«.

Krkovič je na ljubljanskem okrajnem sodišču pred časom to v celoti zanikal, saj da so se na tistem sestanku pogovarjali v nemščini, ki je on niti ne razume niti je ne govori.

Reijo Niittynen v slovenskem obtožnem predlogu in avstrijski obtožnici precej izstopa. Policiji je pri njem uspel ozaseči veliko korespondence med njim in glavnim avstrijskim obdolžencem Hansom Wolfgangom Riedlom,
prav tako pa je bil Niittynen zgovoren na svojih zaslišanjih. V zadevi Patria na slovenskem neuradno celo velja za skesanca.