Nekdanji policist krivdo priznal po videokonferenci

Aleksander Vrbnjak v Italiji čaka na sojenje, zato je proces zaradi ponarejanja listin spremljal od daleč.

Objavljeno
24. januar 2017 20.22
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor – Nekdanjega policista Aleksandra Vrbnjaka, ki zdaj čaka na sojenje v Italiji, je mariborsko sodišče prek videokonference obsodilo na pogojno kazen sedem mesecev zapora. Razvpiti Ptujčan se je pred petimi leti, medtem ko je bežal pred pravosodnimi organi, sredi Madrida izkazoval s ponarejenim dokumentom in poleg vsega podaljšal še vozniško dovoljenje, ki se ni glasilo na njegovo ime, ampak na ime tri leta mlajšega Sebastijana K.

Na sojenju Aleksandru Vrbnjaku smo bili priča nevsakdanji situaciji. Prvič je na mariborskem okrožnem sodišču potekala razprava, ki je sicer v pristojnosti okrajnega sodišča (zagrožena kazen do dveh let zapora) in povrhu še v nenavzočnosti obdolženega. Ta je sicer sodeloval s sodiščem, a le prek videokonference. Aleksander Vrbnjak je trenutno v Italiji, kjer v Padovi čaka na nadaljevanje sodnega procesa in mu italijanske oblasti ne dovolijo izhoda iz države. »Priznam krivdo. Globoko obžalujem dejanje,« je prek medmrežnih povezav zatrjeval 43-letnik iz najstarejšega slovenskega mesta, še preden je tožilka Saška Žontar sploh povedala, kakšno kazen bo predlagala v zameno za priznanje. Na koncu je sodnica Tanja Husar sprejela sedem mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo treh let, kakor je predlagala tožilka.

Debel kriminalni dosje

Ker je obdolženi kazen, potem ko se je posvetoval s svojim odvetnikom Rokom Gerlovičem, takoj sprejel, je sodba postala pravnomočna. A pogojna obsodba bo le še odebelila kriminalni dosje, ki ga ima Vrbnjak tako v Sloveniji kot tudi drugod po Evropi. Njegova kriminalna pota so se začela že v minulem stoletju. Vpleten v kriminalno združbo trinajsterice, ki je trgovala z mamili, je že leta 2000 sedel na zatožno klop. Po sodni farsi so mu na koncu prisodili dve leti in tri mesece zapora, a je Vrbnjak, še preden je nastopil kazen, poniknil. Skrival se je tako pred slovenskimi pravosodnimi organi kot tudi pred italijanskimi. Ti so mednarodno tiralico za njim razpisali že 2007. leta, Slovenci tri leta kasneje.

Skrival se je po Evropi

Vrbnjak se je skrivajoč potikal po celotni Evropi, sredi leta 2012 pa si je sredi Madrida dal narediti vozniško dovoljenje, a ne na svoje ime, ampak si je sposodil identiteto tri leta mlajšega Mariborčana Sebastijana K. Španskim organom je predložil njegovo vozniško dovoljenje in zaprosil za njegovo podaljšanje. Verjetno bi prevara uspela, če španski upravni organ o podaljšanju ne bi obvestil mariborske upravne enote, ki je izdala originalno vozniško dovoljenje. Takoj je postalo jasno, da se je v Španiji nekdo izdajal s ponarejenimi papirji, a je bil medtem Aleksander Vrbnjak že čez vse bregove.

V oči sta bodla hiša in bazen

Dve leti kasneje se je vendarle ujel v zanko policistov, ki so ga prijeli na mejnem prehodu Dragonja, ko je želel prestopiti mejo z osebno izkaznico brata svoje partnerice Vlaste Mrčinko. Odpeljali so ga na prestajanje dveletne zaporne kazni v Maribor, nato pa ga lani predali italijanskim pravosodnim organom. A medtem je v težave zašla tudi njegova partnerica, sicer znana ptujska frizerka. Ta je namreč na Ptuju živela razkošno življenje, predvsem pa sta v oči bodli hiša in bazen, ki ju je zgradila Mrčinkova. Zato so partnerico Aleksandra Vrbnjaka pod drobnogled vzeli kriminalisti in davčni inšpektorji. Ker ni znala pojasniti izvora svojega premoženja, je specializirano državno tožilstvo na ljubljansko okrožno sodišče vložilo tožbo zaradi odvzema premoženja nezakonitega izvora v višini nekaj več kot pol milijona evrov.