Nekdanji prvi mož MTB zanikal krivdo za poslovno goljufijo

Tožilec mu je v zameno za priznanje ponudil osem mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo dveh let ter vračilo 30.000 evrov.

Objavljeno
25. marec 2014 13.18
SOJENJE VIKTORJU LEDNIKU
Ba. P., Delo.si; STA
Ba. P., Delo.si; STA
Maribor − Nekdanji prvi mož družbe MTB, ki je pred krizo veliko poslovala tudi z mariborsko občino, Viktor Lednik, je na predobravnavnem naroku, tako kot tudi vodja finančne službe Marjana Žvegelj, zavrnil krivdo za poslovno goljufijo.

Tožilec Boris Marčič je Ledniku v zameno za takojšnje priznanje ponudil osem mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo dveh let ter vračilo 30.000 evrov, za kolikor naj bi oškodoval podjetje Renovare, Žvegljevi pa štiri mesece pogojno s preizkusno dobo enega leta, a sta oba krivdo odločno zavrnila.

Obtožnica jima sicer očita poslovno goljufijo, potem ko je MTB z omenjenim podjetjem, ki je danes sicer že izbrisano iz registra podjetij, leta 2008 sklenil poslovno pogodbo za podizvajalska dela, pri tem pa po opravljenem poslu zadnjemu ni vrnil zastavljene garancije za dobro opravljena dela, pač pa si jo je neupravičeno izplačal.

Glavna obravnava 16. maja

Ker se bo zadeva 16. maja nadaljevala z glavno obravnavo, sta zagovornika obtoženih Dušan Logar in Igor Marinšek sodišču poleg prič, ki jih je že predlagalo tožilstvo, predlagala še zaslišanje dveh nekdanjih uslužbencev MTB, ki sta delala na oddelku za sklepanje poslov z obrtniki, pa tudi imenovanje finančnega izvedenca.

Zadnjemu je sicer tožilec Marčič nasprotoval, a se z njim ni strinjala sodnica Vanja Verdel Kokol, ki je dejala, da bi izvedenca za proučitev posameznih nejasnosti tako ali tako imenovala tudi sama. Poleg tega bodo na sojenju na predlog obrambe pregledali tudi vse pogodbe med obema podjetjema pa tudi kreditno pogodbo podjetja Rovere pri Probanki, ki jih je to potrebovalo za obratna sredstva in za katera je bil porok prav MTB.

Mariborski gradbinec je v stečaju od marca 2011, terjatve v skupni vrednosti 96,56 milijona evrov pa je prijavilo 395 upnikov. Lastniško je podjetje ob stečaju obvladoval Blaž Mlinarič, ki je imel sam skoraj 35-odstotni delež podjetja, preostali lastniški delež pa je imelo njegovo podjetje MTB Biro. Mlinarič in Lednik sta bila med pridržanimi maja 2011 v odmevni policijski preiskavi zaradi spornih nepremičninskih poslov, v kateri je bil pridržan tudi takratni mariborski župan Franc Kangler.