Nekdanji veleposlanik mora vrniti 38 tisočakov

Miran Čupkovič Skender mora zaradi nepravilnosti na veleposlaništvu državi vrniti denar.

Objavljeno
20. marec 2017 14.06
Novo Mesto 15.10.2014 foto:Igor Mali
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Poleg 30.000 evrov, ki jih mora nekdanji veleposlanik Republike Slovenije v Tokiu Miran Čupkovič Skender vrniti zunanjemu ministrstvu zaradi nepravilnosti pri finančnem poslovanju veleposlaništva, mora plačati tudi stroške dveh letalskih kart za svojo ženo (2748 evrov) ter dobrih pet tisoč evrov stroškov pravdanja. Skupaj torej čez 38 tisočakov, a na pravobranilstvu pravijo, da doslej ni plačal nič.

Miran Čupkovič Skender je bil veleposlanik na Japonskem od oktobra 2006 do oktobra 2010. Na nepravilnosti pri poslovanju so na zunanjem ministrstvu posumili že proti koncu njegovega mandata, notranji nadzor pa je nepravilnosti in kršitve potrdil. Državno pravobranilstvo je v imenu ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) proti zakoncema Čupkovič Skender vložilo odškodninski zahtevek v višini 68.640 evrov, uspelo pa je z dobro polovico, saj je sodišče nekatere zahtevke ocenilo za upravičene, druge ne.

Nenamenska poraba

Kot so nam potrdili na pravobranilstvu, je višje delovno sodišče konec lanskega leta potrdilo prvostopenjsko sodbo in sodbo na podlagi pripoznave, po kateri mora Miran Čupkovič Skender plačati 30.294 evrov, njegova žena, ki je bila v pravdi drugotožena stranka, pa vrednost treh letalskih vozovnic v višini 3789 evrov, kar je že storila. Veleposlanikova žena, nekdanja novinarka Radia Slovenije, do letalskih vozovnic namreč ni bila upravičena, ker ni bivala na Japonskem, temveč v Sloveniji, zato se njeni odhodi v deželo vzhajajočega sonca in s tem povezani potni stroški štejejo za zasebne obiske.

Miranu Čupkoviču Skenderju je sodišče tako naložilo plačilo zneska za uporabnino garaže, kar se je zasebno dogovoril s svojo snaho in ji plačal z gotovino iz blagajne veleposlaništva. Najem garaže, v kateri je imel svoje zasebno vozilo, kupljeno in namenjeno za zasebno uporabo, garažirano pa na podlagi dogovora s sorodnico v hiši, kjer je ta živela, po mnenju sodišča ne sodi med potrebne stroške namestitve. Prav tako je dolžan plačati znesek postrežnine, ki je sicer namenjen za reprezentančne namene, in ne za zasebne sprejeme. Postrežnina bi morala biti uporabljena za plačilo pomoči v gospodinjstvu, a so bila sredstva porabljena nenamensko, saj je veleposlanik z gotovino iz blagajne veleposlaništva plačeval hrano in pijačo, nekaj je porabil tudi za plačilo v restavracijah. Zneski sicer niso bili visoki, a, kot je povedal toženi, je bil del denarja porabljen tudi za reprezentanco, ker je bilo sredstev zanjo premalo.

Čistile nezakonite priseljenke

Ker je nekdanji veleposlanik vtoževani znesek zasebnih nakupov s službeno kartico plačal že med postopkom, je pravobranilstvo zahtevek v tem delu umaknilo, prav tako je pripoznal zahtevek države za plačilo ene letalske vozovnice.

Po drugi strani pa je sodišče pravnomočno zavrnilo zahtevek Republike Slovenije za plačilo v eni izmed restavracij v Tokiu, izplačila nadur lokalni uslužbenki, ki je delala kot voznica in tajnica, saj ji je bilo treba nadure izplačati tako po slovenski kot po japonski zakonodaji, čeprav izplačil iz blagajne veleposlaništva ni odobrila finančna komisija, in povračilo stroškov čiščenja rezidence. To so opravljale nezakonito priseljene Filipinke, ki so jih plačevali v gotovini, ministrstvo pa se je strinjalo s plačilom na podlagi opravljenih ur in mesečnega računa.

Državi ni uspelo dokazati niti škode zaradi znižanja depozita (nekaj čez deset tisoč evrov) zaradi obnove stanovanja, ki so ga uporabljali uslužbenci veleposlaništva. Ministrstvo se je namreč strinjalo z obnovo rezidence, ne pa tudi z višino stroškov, prav tako ni dalo soglasja za poravnavo obnovitvenih del z znižanjem depozita, toda delno nespoštovanje pravil MZZ ni povzročilo škode, saj je bila obnova izvedena, ministrstvo pa jo je bilo tako ali tako dolžno plačati.

Še letalski vozovnici in stroški pravdanja

Državnemu pravobranilstvu pa je na višjem delovnem sodišču uspelo s pritožbo glede povračila stroškov dveh letalskih vozovnic za veleposlanikovo ženo. Država je vračilo denarja za slednje terjala od Mojce Skender, a je prvostopenjsko sodišče zahtevek v tem delu zavrnilo, ker je tožena uspešno uveljavila ugovor zastaranja, v ponovljenem sojenju pa je v skladu z navodili višjega sodišča stroške dveh letalskih kart v skupni višini 2748 evrov z obrestmi naložilo njenemu možu. Prav tako mu je naložilo plačilo stroškov postopka države v višini 5558 evrov, pojasnjujejo na pravobranilstvu. Dodajajo, da je dopolnilna sodba, ki se nanaša na omenjeni letalski karti, pravnomočna.

Skupno morata zakonca odšteti dobrih 42.000 evrov. Medtem ko je Mojca Skender svoj del, 3789 evrov, kot omenjeno, plačala, nekdanji veleposlanik tega še ni storil. »Poplačil v predmetni zadevi na podlagi pravnomočnih sodb še nismo prejeli,« še pravijo na pravobranilstvu.