Nekdanji vodilni v Hypu kmalu na zatožni klopi

Obtožnica proti nekdanjim bančnikom in Tovšakovi zaradi domnevne zlorabe položaja in pranja denarja pravnomočna.

Objavljeno
10. september 2015 18.38
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Obtožnica, ki jo je specializirano tožilstvo vložilo proti Andreju Oblaku, Antonu Romihu, Andreju Potočniku, Božidarju Španu in Hildi Tovšak, ker da so oškodovali slovensko podružnico avstrijske banke Hypo za več milijonov evrov, je pravnomočna.

Zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je po naših podatkih namreč zavrnil ugovore obrambe proti obtožnici, kdaj se bo začelo sojenje, pa še ni znano.

Nekdanji vodilni banke Hypo in Hypo Leasinga Božidar Špan, Anton Romih, Andrej Potočnik in Andrej Oblak so osumljeni zlorabe položaja in pranja denarja, nekdanja prva dama propadlega Vegrada Hilda Tovšak pa pomoči pri teh kaznivih dejanjih. Posli, ki so predmet obtožbe, so se domnevno dogajali med 13. decembrom 2005 in 15. januarjem 2009, obdolženi pa naj bi si z zapletenim klobčičem poslov zagotovili denar za nakup 80-odstotnega deleža v družbi Gina, ki je bila ustanovljena za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi v Ljubljani. Vpleteni so si menda denar razdelili tako, da so ga prenakazali na družbe v Liechtensteinu, Luksemburgu in na Deviških otokih, s katerimi naj bi bili lastniško povezani.

Tožilski očitek se nanaša na preprodajo zemljišč za trgovski center na Ptuju, pri čemer so obdolženi bančniki domnevno pridobili za 3,98 milijona evrov koristi podjetju Immo Invest Fund iz Liechtensteina, v katerem so imeli četrtinske deleže. Zemljišča, potrebna za gradnjo, so bila namreč v lasti dveh Hypovih družb. Hypo Ena (kasneje preimenovan v TC Ena) je svoj del za 1,41 milijona evrov prodal liechtensteinski družbi Sebua, nato se je lastništvo za 1,68 milijona evrov preneslo na podjetje Immo Invest Fund, že naslednji dan pa jih je odkupila Hypova družba − prvotna prodajalka − za 3,98 milijona evrov.

Drugi tožilski očitek se nanaša na prodajo oziroma nakup zemljišča v Trzinu, pri čemer obtožba bančnikom očita, da so pri odločanju o financiranju lizinga družbi KPN Investiranje prikrili navzkrižje interesov in dejstvo, da so bili od maja 2007 prek podjetja Immo Invest Fund hkrati posredni lastniki družbe KPN Investiranje, ki je imela v lasti zemljišča v Trzinu, zato so dali potrebna soglasja k financiranju lizinga nepremičnin na škodo Hypo Leasinga v vrednosti 2,41 milijona evrov.

Tovšakova jim pri tem menda pomagala s tem, ko je v imenu Vegrada podpisala poroštveno izjavo in odredila plačilo v tujino, trdi tožilstvo. Vegrad je od Immo Invest Funda odkupil KPN Investiranje za 2,41 milijona evrov, pri čemer je liechtensteinsko podjetje to družbo malo pred tem kupilo za dobrih deset tisočakov.