Nekdanjo odvetnico spet zaman čakali na sodišču

Breda Kovač je še vedno psihiatrični bolnišnici, na sodišče ni prišla zaradi viroze.

Objavljeno
27. januar 2015 13.54
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje – Sojenje nekdanji sodnici in upokojeni odvetnici Bredi Kovač bi se moralo začeti že oktobra lani, vendar obtožene izneverjanja, ponarejanja listin in goljufije tudi včeraj ni bilo na okrožno sodišče.

Zagovornik Andrej Janežič je pojasnil, da so uro pred razpisano obravnavo v pisarno dobili sporočilo, da se Kovačeva počuti slabo, da je na infuziji v Psihiatrični bolnišnici Vojnik. Sodnica Jožica Arh Petkovič, ki je morala obravnavo že nekajkrat preložiti, predobravnavni narok pa je sodišču uspelo izpeljati šele v petem poskusu, je v petminutnem odmoru sama poklicala v bolnišnico in preverila, kako je z zdravjem Kovačeve. Sporočili so ji, da ima obtožena najverjetneje virozo in da je tako nemočna, da se obravnave ne more udeležiti.

Kovačeva bo imela možnost svoj zagovor podati že prihodnji ponedeljek, saj so za vsak ponedeljek do 16. marca razpisane obravnave. Kot je dejala sodnica, bo ponedeljkove obravnave podaljševala do jeseni, če bo treba. Kovačeva je sicer na obravnavo pred štirinajstimi dnevi prišla, vendar je ves čas jokala. Za zaprtimi vrati sodne dvorane so nato zaslišali sodno izvedenko psihiatrične stroke Martino Tomori, ki je morala svoje mnenje še dopolniti. Po neuradnih informacijah naj bi ugotovila, da je Kovačeva sposobna spremljati sojenje.

Obtožnica upokojeno odvetnico bremeni, da je več svojih strank oškodovala tako, da sploh ni vložila tožbe, čeprav so ji stranke sodne stroške poravnale vnaprej. Poleg tega je stranko zavajala s ponarejenim obvestilom o preklicu naroka za glavno obravnavo, drugi stranki je pokazala kopijo ponarejenega vabila in obvestila sodišča o preložitvi obravnave. Še eno stranko je naplahtala, ko je že bila izbrisana iz uradnega imenika slovenskih odvetnikov.

Kovačeva je krivdo na predobravnavnem naroku julija lani zavrnila, zagovornik Janežič pa je dodal, da se je Kovačeva, ki je veljala za dobro pravnico, zelo spremenila po prometni nesreči leta 1988.