Požar na območju Črnega Kala pogašen

Predsednik vlade Miro Cerar se je ob tem zahvalil vsem gasilcem, vojakom in drugim, ki so si prizadevali pogasiti požar.

Objavljeno
09. avgust 2016 09.22
Posodobljeno
09. avgust 2016 09.22
Požar na Kraškem robu
Be. B., STA, Ma. F.
Be. B., STA, Ma. F.

Črni Kal − Požar v Črnem Kalu, s katerim so se gasilci borili od nedelje, je pogašen. Vodja intervencije Denis Slavec je potrdil, da je gašenje končano, a še vedno se pojavljajo manjša žarišča, ki jih sproti pogasijo. Čez noč in naslednji dan do napovedanega dežja bo na požarišču na straži 40 gasilcev.

Predsednik vlade Miro Cerar se je ob tem zahvalil vsem gasilcem, vojakom in drugim, ki so »s svojo požrtvovalnostjo in trudom uspešno pogasili požar, ki je v zadnjih dneh ogrožal življenja in premoženje ljudi pod kraškim robom«. Kot je izpostavil, s svojo izjemno usposobljenostjo, predvsem pa vnemo in pripravljenostjo pomagati sočloveku, vsem dajejo vzgled.

Požarišča požara, ki je zajel območje kraškega roba pri Črnem Kalu, so gasilci intenzivno zalivali, da ne bi prišlo do sprememb.

Že od nedelje so se na območju kraškega roba pri Črnem Kalu borili z ognjenimi zublji, požar podobnih razsežnosti pa se zgodi le vsakih nekaj let. Tudi sinoči so imeli gasilci veliko dela − uspešno so pogasili kar nekaj požarov, je povedal vodja intervencije. Požar, ki je izbruhnil ob železniški progi med Črnotičami in Zanigradom in ki ga je domnevno povzročil vlak, je po trenutnih ocenah zajel okoli 350 hektarov zemljišč. Gre za enega največjih požarov na tem območju.

Na prizorišču požara tudi Borut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor si je danes ogledal prizorišče požara. V Hrastovljah sta ga sprejela poveljnik gasilske brigade Koper Vilij Bržan in trenutni vodja intervencije Denis Slavec ter ga seznanila z razmerami na terenu. Razmere si je ogledal tudi iz helikopterja. Po njegovih besedah se moramo vedno znova spomniti, da so prostovoljci morda odšli z dopusta in od družin, da bi pomagali tistim, ki so se zaradi požara znašli v nesreči. Zato po Pahorjevih besedah zaslužijo vse spoštovanje.

Območje si je ogledal tudi minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in se zahvalil vsem, ki so pomagali pri gašenju.

Minister je v pogovoru s krajani in gasilci povedal, da se bo konec meseca vodstvo Slovenskih železnic sestalo z gasilci in domačini, kjer bodo predstavljeni možni ukrepi za zmanjšanje požarne ogroženosti. Med njimi je Gašperšič omenil preventivni požig rastja, na kritičnih mestih pa bi razširili varnostno območje ob železniški progi. »Na najbolj ogroženih mestih pa se bo preverila možnost za gradnjo protipožarnih zidov,« je še dejal minister. Železniška proga med Divačo in Koprom je bila sicer znova odprta že v ponedeljek.