Obsežne kriminalistične preiskave trgovine z ljudmi

Žrtvam trgovine z ljudmi so zagotovili ustrezno tehnologijo in prostore ter jim omejili gibanje.

čet, 18.01.2018, 12:26; spremenjen: 21:07

Slovenija ciljna in tranzitna država

Na policiji se vse pogosteje srečujejo s trgovino z ljudmi, najpogosteje gre za primere trgovine z ljudmi zaradi izkoriščanja prostitucije in drugih spolnih zlorab, sledijo sumi izkoriščanja različnih oblik prisilnega dela, kot so prisilno beračenje, prisilno delo in služabništvo, večinoma pa so storilci državljani Slovenije, je pojasnil pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Boštjana Lindav. Slovenija se sicer pojavlja tako ciljna kot tranzitna država trgovine z ljudmi. Žrtve so običajno državljani tretjih držav, kot so Srbija ali Ukrajina, pa tudi državljani nekaterih držav EU, denimo Slovaške in Madžarske.


Ljubljana - Danes se je razširila novica, da so slovenski policisti razkrinkali kriminalno združbo, ki se je menda ukvarjala s telefonskimi prevarami, a so na policiji poudarili, da gre za združbo, ki je trgovala z ljudmi. »Goljufije v mednarodnem telefonskem prometu« so menda pod prisilo izvajale žrtve iz tujih držav.

Preiskovalci na območjih mariborske, kranjske, ljubljanske in celjske policijske uprave so opravili enajst hišnih preiskav v različnih stanovanjskih objektih in pet preiskav osebnih vozil. Po naših podatkih so bile danes hišne preiskave večinoma končane. Kriminalisti so pridržali pet slovenskih in tri tuje državljane.

Kot je v uvodu pojasnil pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav, so mariborski kriminalisti skupaj s kriminalisti in policisti policijskih uprav Ljubljana, Celje in Kranj ob koordinaciji uprave kriminalistične policije ter s sodelovanjem pripadnikov specialne enote in posebne policijske enote danes izvajali »preiskovalne aktivnosti v zvezi s sumi kaznivega dejanja trgovine z ljudmi«.

Lindav je pojasnil, da je šlo za zelo zahtevno kriminalistično preiskavo, ki je trajala več kot pol leta, policija pa je uporabila tudi tako imenovane prikrite preiskovalne ukrepe. V akciji so sodelovali tudi s tujimi varnostnimi organi in Europolom - podobna preiskava je danes potekala tudi na Hrvaškem - predkazenski postopek pa po njegovih besedah usmerja specializirano državno tožilstvo. Lindav je poudaril, da gre za zelo zahteven zaključek preiskave z logističnega vidika. Danes je bilo na terenu okoli 150 kriminalistov in drugih policistov različnih enot.

Velik del njihovih aktivnosti je usmerjen v zaščito žrtev, je še poudaril Lindav. Policija pri zaščiti žrtev trgovine z ljudmi sodeluje z nevladnimi organizacijami v programu krizne namestitve. Žrtvam se najprej zagotovi 30-dnevno obdobje okrevanja in razmisleka, v nadaljevanju, če žrtve to želijo, pa se jim omogoči vključitev v program varne namestitve.

Žrtvam so omejili gibanje

Čeprav je ena od hišnih preiskav v Ljubljani na Viču oziroma pri Dolgem mostu potekala pri enem od znanih ljubljanskih lokalov z eksotičnimi plesalkami, so na policiji zanikali, da bi preiskovali tovrstno trgovino z belim blagom. Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da so osumljeni slovenski državljani skupaj s tujimi sostorilci »azijskega porekla« na območju Slovenije od leta 2015 najemali večje stanovanjske hiše, v katere so nastanili tuje državljane azijskega izvora in jim v tej hiši omejili gibanje, je povedal vodja sektorja kriminalistične policije na PU Maribor Robert Munda. V hiši so nato vzpostavili računalniški sistem, prek katerega so te žrtve kaznivih dejanj »izvajale kazniva dejanja goljufij v mednarodnem telefonskem prometu na škodo tujih državljanov«.

Munda je pojasnil, da naj bi bilo takšnih objektov v Sloveniji do osem. Eden od njih naj bi bil v garaži v Mariboru, ki je pred kratkim zgorela, eden pa že omenjeni v Ljubljani. Glede števila žrtev je bil Munda sicer zelo skrivnosten, saj po njegovih besedah še preverjajo, ali se med žrtvami ne skriva kakšen storilec. Neuradno naj bi bilo žrtev malo več kot 30.

Podobne goljufije razkrili v Španiji

Okoliščine še preverjajo, je pojasnil Munda, vendar sklepajo, da so goljufije izvajali na podoben način, kot so jih pred časom razkrili v Španiji. Goljufi - oziroma v tem primeru žrtve trgovine z ljudmi - naj bi pridobili podatke strank, nato jih po telefonu na različne načine poskušali prepričati, naj denar prenakažejo na tako imenovane varne račune. Načinov takih goljufij je več, od dragih telefonskih impulzov do lažnih zgodb, zaradi katerih žrtve nakažejo svoj denar. Tudi večina oškodovancev je državljanov azijskih držav, je pojasnil Munda.

Ker preiskava še poteka, po besedah tiskovnega predstavnika policije za področje kriminalitete Draga Menegalije policija več podatkov za zdaj ni mogla razkriti, bo pa najbrž več znanega v prihodnjih dneh.

Prijavi sovražni govor