Neuradno: Tovšakova se je skrivala pri bratu

O morebitnih ukrepih proti svojcem, ki so ubežnico skrivali, bodo na policiji še razmislili.

Objavljeno
24. maj 2013 14.56
SLOVENIJA,LJUBLJANA,13.02.2008.HILDA TOVŠAK - VEGRAD . FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO/
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Hilda Tovšak, ki je bila od sobote najbolj iskana slovenska ubežnica, je znova v priporu.

Policistom se je, kot je znano, predala okrog 3. ure v neposredni bližini svojega doma v Mislinji.

Kot smo izvedeli, je bila Tovšakova v času, ko je bila iskana, nastanjena pri svojem bratu Miroslavu Času v Stražah pri Mislinji, kar ni daleč od njenega doma, tik ob glavni cesti Slovenj Gradec-Mislinja.

Njena nečakinja Alenka Čas je za Večer potrdila le, da se je Tovšakova sama predala policiji, ne pa tudi, da bi bila nastanjena pri njih. Več naj bi bila za medije pripravljena povedati v prihodnjih dneh, medtem pa se je družina zavezala k molčečnosti.

Odvetnik Boris Kanduti je povedal, da bo Tovšakova v priporu v Celju predvidoma do začetka prestajanja zaporne kazni v zadevi Čista lopata, v kateri je bila obsojena na 14 mesecev zaporne kazni. Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč ta teden izdalo poziv na prestajanje zaporne kazni. Kje in kdaj bo začela prestajati zaporno kazen, sicer še ni znano.

Policisti so v minulih dneh preverjali najrazličnejše informacije o tem, kje naj bi Tovšakova bila, ljudje so sporočali, da naj bi jo videli v Portorožu, pa na letališču v Zagrebu, mediji pa so poročali, da bi lahko odšla tudi v Ameriko ali Kenijo k sorodnikom. V četrtek so vendarle postajale vse glasnejše govorice, da je verjetno še vedno v Sloveniji.

Po Venigerjevih besedah so za iskanja Tovšakove na Generalni policijski upravi oblikovali posebno skupino, ki jo je vodil Slodej. Tudi s pomočjo občanov je policija vzpostavila mrežo informatorjev, vseskozi pa je bila tudi v stiku s tujimi varnostnimi organi. Vsak dan naj bi jo tako iskalo vsaj 60 policistov in kriminalistov.

Glede kazenskih ovadb zoper tiste, ki so morebiti pomagali Tovšakovi pri skrivanju, Veniger ni dal konkretnega odgovora. Po njegovih besedah velja počakati na podrobnejšo analizo celotnega primera. Pri tem je, tako Veniger, pomembno, kje vse se je skrivala Tovšakova.