Nezakoniti lov: Na Barju pod streli padel sokol selec

Strel iz čolna bo lovca drago stal V Doppsu ogorčeni, ker inšpektor ni ukrepal zaradi lova v Iškem morostu.

Objavljeno
08. januar 2014 19.30
Posodobljeno
09. januar 2014 08.00
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Lipe – »V prvi sekundi je ptico zagledal, v drugi jo je ustrelil, v tretji mu je že bilo žal, ker je zagledal mene,« je za Delo povedal Roman Čemernik, ki je 2. januarja zalotil dva lovca med lovom iz čolna na Ljubljanici v krajinskem parku Ljubljansko barje. V Doppsu so ogorčeni zaradi ravnanja lovcev pa tudi zaradi ravnanja okoljskega inšpektorja, ki je ustavil postopek proti lovu v naravnem rezervatu Iški morost oktobra lani.

Žrtev nezakonitega lova, so sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps), je velika ujeda sokol selec (Falco peregrinus), zavarovana in v Sloveniji maloštevilna vrsta, ki čez krila meri več kot meter. Tokratni incident se je zgodil na odseku Ljubljanice v bližini naselja Lipe na meji lovišč Lovske družine (LD) Tomišelj in LD Brezovica znotraj območja Naravnega spomenika Ljubljanica, kjer lov na ptice ni dovoljen.

»Z brega Ljubljanice sem opazoval sokola selca, ki je sedel na vejo na bregu reke nizko nad vodo. V tistem trenutku sta po reki navzgor z motornim čolnom priplula lovca, oborožena s puškama šibrenicama. Ko sta opazila sokola, je eden od njiju takoj dvignil puško in z enim strelom sokola ubil,« je dejal domačin Roman Čemernik, ki osebno pozna lovca, člana LD Brezovica.

Na naše vprašanje, kako to, da je takoj prepoznal ptico, je Čemernik dejal, da je od mladih nog amaterski ornitolog in da je nekdanji član Doppsa. »Lovcema sem svetoval, naj si vzameta čas in razmislita o svojem početju. Že 40 let se nista spremenila, vprašal sem ju, ali vesta, koliko ptic sta ta čas že pobila. Tako sem jima govoril, saj verjamem, da se človeka da spremeniti in da vsaka beseda enkrat pade na plodna tla,« je povedal Čemernik.

Visoka kazen oziroma zapor

Lovca sta sokola selca nerada izročila Čemerniku, ki je ptico odnesel v Prirodoslovni muzej Slovenije, uslužbenci muzeja pa so potrdili, da je bil sokol res ubit s puško šibrenico. Po zakonu o divjadi in lovstvu je lov z motornega čolna prepovedan, kar storilca lahko stane od 420 in 1200 evrov. Zagrožena kazen za lov v zavarovanem območju znaša od 200 do 2000 evrov, enaka kazen pa je po zakonu o ohranjanju narave zagrožena tudi za lov na zavarovano vrsto. Ker sta storilca kaznivega dejanja, pa jima grozi tudi denarna kazen oziroma zapor do dveh let.

»Ali je šlo za nezakonit lov, bosta ugotavljali policija in lovska inšpekcija. Stališče Lovske zveze Slovenije do krivolova pa je jasno: to je kaznivo dejanje, ki ga je treba takoj prijaviti in ustrezno obravnavati,« so dejali, Dopps pa je to, s prijavo na inšpektorat za kmetijstvo in okolje, že storil včeraj.

Iški morost pozabljen

Dopps je na isti inšpektorat novembra dal prijavo tudi zoper nezakoniti lov lovske družine (LD) Tomišelj 20. oktobra 2013 v naravnem rezervatu Iški morost na Ljubljanskem barju. Ta postopek se je končal prav tako, kot se je končal postopek po prijavi Doppsa za podobno dejanje lovcev iste LD v Iškem morostu leta 2011. Inšpekcija za okolje tudi tokrat ni ukrepala, ker, kot so pojasnili, ne obstajajo dovolj trdni dokazi, da bi lovci LD Tomišelj izvajali lov v rezervatu, ter da so pred prečkanjem rezervata izpraznili orožje.

V Doppsu so ogorčeni. »Boljšega dokaza kot priznanje storilcev policistom na dan lova v Iškem morostu sploh ne more biti. Naj si pogledajo policijski zapisnik! Inšpektor je bil očitno zelo selektiven pri izbiri prič. Zaslišal ni nobene izmed devetih prič dogodka, ki smo mu jih navedli. Nezakonito je tudi to, da nas inšpektor ni obvestil o zaustavitvi postopka. Ali ima morda slabo vest, ker lovci nadzirajo sami sebe? Glavni inšpektor, ki nadzira lovstvo, je namreč lovec, in tudi inšpektor, ki je vodil postopek za Iški morost, je lovec, kar kaže na konflikt interesov. Lovci pa so v postopku očitno spremenili izjave. Sami so se v medijih zgražali nad materjo, ki je otroka med izvajanjem lova v naravnem rezervatu peljala »na fronto« in tako po besedah samih lovcev ogrožala njuno varnost,« je veraj za Delo povedal Tomaž Jančar iz Doppsa.

Starešina LD Tomišelj Lado Bradač, podpredsednik Lovske zveze Slovenije, je za Delo tudi takrat izjavil, da so takrat dali prijavo tudi lovci, in sicer na policijo zaradi oviranja lova in povzročitve neposrednega ogrožanja otrok.