Neznana oseba dobila ime in priimek

Preobrat: tožilec je prepričan, da je poleg Roka Snežiča in Nenada Đukića imel glavno besedo še priča Andrej Jeršič.

Objavljeno
11. marec 2014 21.30
Sojenje,Nenad Đukić,Ljubljana Slovenija 26.06.2013
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Precejšen preobrat se je zgodil na tukajšnjem okrožnem sodišču, saj bo po napovedih tožilca Andrej Jeršič, ki je bil zaslišan kot priča pri davčni utaji, goljufiji in pranju denarja, kmalu dobil status obtoženca. Tožilec meni, da je skupaj s podjetnikoma Rokom Snežičem in Nenadom Đukićem (oba sta kazniva dejanja že priznala) tvoril vrh kriminalne hobotnice.

Da je imel Andrej Jeršič pri gospodarskih kaznivih dejanjih veliko vlogo, so povedali tako rekoč vsi obtoženci in nekatere priče. Težava je le, ker je, tako kaže, vselej nastopal iz ozadja in kar se da zakrival tako svojo identiteto kot vlogo. Voda na mlin mu nikakor niso bile izjave vpletenih, ki so po vrsti naštevali slamnata podjetja, ki jih je menda uradno obvladoval prav Jeršič.

Dopolnjen zagovor obtoženega Davorina Krajnca (očitajo mu pranje denarja iz malomarnosti) je sodnico Andrejo Sedej Grčar prepričal, da bi na prostoru za priče rada videla še Jeršiča in slišala njegovo različico zgodbe.

Krajnc je dejal, da »ga je moški poklical po telefonu in naročil, naj z računa družbe Mobilno reklamiranje dvigne 210.000 evrov in jih izroči v določen poštni nabiralnik«. Razkril je, da se je moški predstavil kot Andrej Jeršič.

Slamnati mož iz ozadja ­vlekel niti?

Na skrbno postavljena vprašanja specializiranega tožilca Boštjana Jegliča, ki jih je podkrepil z obremenilnimi besedami že zaslišanih v tem procesu, je Jeršič bolj ali manj skopo odgovarjal: »Ni res.« Zanikal je, da bi imel kar koli s spornimi preprodajami luksuznih jaht, s katerima so glavni akterji obrali državo za več sto tisočakov, saj so dobili vrnjen vstopni DDV, čeprav ta nikoli ni bil plačan. Eno glavnih vlog je imelo podjetje Mobilno reklamiranje, sprva v lasti Nenada Đukića in Roka Snežiča. Družbo sta, tako sta dejala obtožena, prek angleškega podjetja prodala Jerišču. »To ni res. Snežiča sem poznal le iz marine, z njim nisem nikoli poslovno sodeloval,« je sodnico prepričeval Jeršič.

Na tožilčevo vprašanje, zakaj bi ga Snežič potem tako obremenil, pa je vzrok videl v sporu z njim zaradi nekega dekleta. Tožilec mu ob takšnem odgovoru ni ostal dolžan: »Ste bili potem v sporu zaradi dekleta tudi z Đukićem, Krajncem, Redžepom Takajem, Damjanom Metelkom, Mitjem Sušnikom in še kom? Saj so vas vsi obremenili in označili za vodjo slamnatih družb.«

Jeršič se je branil, da ne obstaja noben listinski dokaz, da bi imel kar koli pri nezakonitih poslih ali z lastništvom vpletenih slamnatih družb tako doma kot na tujem. »Seveda ne, saj tako delate. Stalno se skrivate v ozadju,« mu je navrgel tožilec Jeglič in mu zagotovil, da se bosta na sodišču še srečala.

Pozneje je te besede tudi utemeljil, saj je vložil modificirano obtožnico, v kateri je neugotovljena oseba zdaj dobila ime in priimek – Andrej Jeršič. Pri tem je spomnil, da je bil Jeršič pred kratkim zaradi utaj davkov tudi obsojen (štiri leta in deset mesecev, 50.000 evrov stranske denarne kazni, vrniti pa mora še 2,04 milijona evrov umazanega denarja, op. p.).

Jeze ni skrival niti Redžep Takaj, ki mu tožilstvo očita goljufijo. Jeršiču je zabrusil: »Ti in Metelko sta mi uničila življenje. Sedita na milijonih, jaz pa sem tukaj. Vse bo prišlo na dan, verjemi mi.«

Sodišče ne dvomi o trdnih dokazih tožilstva

Od šesterice obtoženih sta tako včeraj svojo usodo izvedela še zadnje dva: Krajnc in Takaj. Tožilec je za prvega predlagal pet mesecev zapora, med drugim je v nasprotju s Takajem zanj našel nekaj olajševalnih okoliščin. Pri Takaju ni mogel spregledati, da je specialni povratnik, že večkrat obsojen zaradi izsiljevanja, goljufije, poslovne goljufije, zatajitve ... Zaradi goljufije pri zdaj obravnavanih nezakonitih poslih je predlagal dve leti in dva meseca zapora, po preklicanih pogojnih obsodbah pa bi bila po njegovem mnenju primerna sankcija pet let in enajst mesecev življenja za rešetkami.

Sodnica Sedej Grčarjeva po zapletenem dokaznem postopku o krivdi obtoženih ni podvomila, le pri sankciji je bila nekoliko milejša. Kranjca je obsodila na štiri mesece zapora, Takaja pa na tri leta in štiri mesece, saj mu ene pogojne obsodbe ljubljanskega okrajnega sodišča ni preklicala. Oba morata plačati, če bo sodba postala pravnomočna, še stroške kazenskega postopka.

Zapisano v obtožnici sta do zadnjega zanikala le Takaj in Krajnc. Kot smo podrobno že poročali, sta pod težo dokazov tožilca Jegliča klonila glavna akterja. Znana poslovneža in ustanovitelja odškodninske družbe Poravnava je zaradi nezakonitih poslov z jahtami Atlantis in preprodaje izmišljene luksuzne jahte Dominator doletela enaka usoda. Zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja goljufije, nadaljevanega kaznivega dejanja pranja denarja in kaznivega dejanja davčne utaje ob koncih tedna že spita na zaporniški žimnici.

Đukić, sicer magister poslovnih ved, za zapahi lahko nadaljuje študij in dela, kar mu triletni vikendzapor tudi omogoča. Enak dogovor velja za Snežiča, ki si želi postati doktor pravnih znanosti. Vsak od njiju bo oziroma je že plačal 150.000 evrov stranske denarne kazni in še 336.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Škoda, ki so jo akterji državnemu proračunu povzročili pri poslih z jahtami Atlantis, je ocenjena na 672.000 evrov, kar morata zdaj vodji združbe vrniti v dveh letih.

Za dve leti zapora se je že pred časom s tožilcem v zameno za priznanje krivde pogodil Mitja Sušnik, obtožen, da je glavnima akterjema pomagal pri goljufivih poslih pri (pre)prodaji jaht. A Sušnik bo zaradi starih grehov precej dlje spal na zaporniški žimnici, plačati pa bo moral še 10.000 evrov stranske denarne kazni. Dokaze tožilstva je sprva podcenjeval tudi Metelko, ki se je pozneje v zameno za priznanje krivde dogovoril, da bo svoj dolg državi odplačal z družbenokoristnim delom.