Neznanec grozil premieru Janši?

Na spletnem portalu Youtube se je pojavil video z naslovom »Slovenija bo Janša zgrabila za jajca«.

Objavljeno
16. april 2012 13.57
Posodobljeno
16. april 2012 13.57
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Na spletnem portalu Youtube se je pojavil video z naslovom »Slovenija bo Janša zgrabila za jajca«, s katerim po mnenju SDS avtor grozi predsedniku SDS in predsedniku vlade Janezu Janši. V stranki pričakujejo, da bosta policija in informacijska pooblaščenka ukrepala v skladu z svojimi pristojnostmi.

Kot so na svoji spletni strani zapisali v SDS, se je na Youtube pojavil video, v katerem je moč videti, kako nekdo predsedniku vlade, upodobljenem na brezplačniku Žurnal, prereže usta s škarjami, sledi pa prizor, v katerem se puškin merek ustavi točno na Janši. »Sporočilo je jasno. Predsednika je očitno potrebno likvidirati,« navajajo v stranki.

Posnetek uporabnikom sicer ni več na voljo, saj je avtor že zaprl svoj Youtube račun. V SDS pa medtem pojasnjujejo, da gre za istega avtorja, ki je 11. aprila na omenjeno spletno stran naložil video posnetek soočenja glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja ter ministra za pravosodje in javno upravo z naslovom: »Branimir Štrukelj v Odmevih«.

Posnetki vsebujejo elemente kaznivega dejanja

Policija na podlagi uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, zbira in vrednoti informacije, ki bi lahko vplivale na varnost varovane osebe. V konkretnem primeru videoposnetkov, ki so se pojavili v javnosti, policija ocenjuje vpliv teh na stopnjo ogroženosti varovane osebe, so za STA pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Policija bo preverila vse okoliščine tega primera, navedeni posnetki pa vsebujejo elemente kaznivega dejanja ogrožanja varnosti, ki se skladno z 52. členom zakona o kazenskem postopku preganja na predlog oškodovanca, so še zapisali na policiji.

Informacijski pooblaščenec ni prejel nobene prijave v zvezi z videoposnetkom, po njegovem vsebinskem ogledu pa tudi ugotavlja, da očitno ne gre za kršitev s področja varstva osebnih podatkov in dostopa do informacij javnega značaja, za kateri je pristojen informacijski pooblaščenec.

Kot je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar zapisala v odgovoru za STA, v tem primeru nimajo pristojnosti, da bi ukrepali. Informacijski pooblaščenec namreč ni organ, ki bi imel zakonska pooblastila za odkrivanje in pregon kaznivih dejanj.

»Ob tem menimo, da je tovrstne grožnje treba obravnavati resno in predlagamo, da se s prijavo takoj obrnete na policijo, ki je pristojna za odkrivanje storilcev in preiskovanje kaznivih dejanj ali na pristojno državno tožilstvo, kamor lahko vložite kazensko ovadbo,« še pojasnjuje informacijska pooblaščenka.