Za smrt 30-letnega policista osumljen nemški državljan

V Žejnem je 22-letni nemški državljan do smrti zabodel policista Damirja Golobiča. Kasneje si je z nožem sodil še sam.

Objavljeno
29. junij 2016 13.37
Posodobljeno
29. junij 2016 13.37
Policist
Š. P., STA, Janoš Zore, A. S. H., STA, Ma. F.
Š. P., STA, Janoš Zore, A. S. H., STA, Ma. F.

Brežice − V okolici Brežic v kraju Žejno je nekaj pred 11. uro neznanec z nožem zabodel policista v prsi. Hudo poškodovanega 30-letnega policista so reševalci odpeljali v bolnišnico, ki pa je približno dve uri po napadu umrl v brežiški bolnišnici. Napadalec je po napadu zbežal in si v bližini z nožem sodil sam, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Osumljenec za napad na policista, gre za 30-letnega Damirja Golobiča, je 22-letni nemški državljan, je v izjavi po tragičnem dogodku povedal direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin. Na policiji so nad dogodkom pretreseni, vrh policije bo tudi obiskal svojce pokojnega policista, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Policisti so v dopoldanskih urah dobili obvestilo domačinov, da se po vasi Žejno nad Čatežem na Savi potika domačinom neznan mladenič, ki išče delo, govori pa angleško, je povedal Ogulin. V vas sta se pripeljali dve vozili policistov, ki so se pogovorili z domačini, a fanta niso našli, zato so odšli. Okoli 11.45 so dobili vnovičen klic, zato sta se patrulji spet odpravili v kraj.

Patrulja, v kateri je bil Golobič, je mladeniča tudi izsledila. Ko je policist pristopil do mladeniča, ki je sedel ob cesti, je ta nenadoma zamahnil z nožem in ga zabodel. Ranjenemu policistu so nemudoma nudili prvo pomoč ter ga odpeljali v bolnišnico, kjer pa je okoli 13.30 umrl.

Osumljenec je po napadu stekel okoli 100 metrov stran, se zabodel v prsni koš in na kraju nesreče umrl. Na policiji so poudarili še, da moški ni bil begunec. Po sedanjih podatkih ni šlo za primer, ki bi mu lahko pripisali maščevalne okoliščine, je še dejal Ogulin. Sam je nad dogodkom zelo pretresen, govoril je že s starši pokojnega policista, obenem pa je svojcem in vsem policistom, ki so z Golobičem delali, javno izrekel sožalje. Golobič je bil sicer doma iz sosednje vasi.

Sindikalisti v policiji se po zadnjem napadu bojijo, da bo le še huje

Današnji dogodek je zgolj dokaz, da se dela policistov ne da primerjati z delom uradnika, je v izjavi po dogodku za Slovensko tiskovno agencijo dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. »Takšni dogodki se zdaj očitno dogajajo že vsako leto in bojim se, da bo samo še huje,« je še dodal.

Po sogovornikovih besedah se dela policista ne da primerjati z delom uradnika ravno zaradi njegove izpostavljenosti in kontakta, ki ga ima z ljudmi. Na vprašanje, ali so policisti dovolj opremljeni, da lahko oprema prepreči najhujše, pa odgovarja, da pri takšnih zahrbtnih napadih, ki se je danes zgodil v Brežicah, tudi oprema ne more veliko pomagati.

Tudi v Sindikatu policistov Slovenije so obsodili današnji napad na policista. »Vsak brutalni napad na policista je zavrženo dejanje, vredno vsakega obsojanja, ta tragičen dogodek je tako ponovno dokazal, kako nevaren poklic opravljamo policisti, ki pa moramo kljub temu v prvi vrsti imeti v mislih lastno varnost in varnost naših sodelavcev,« so zapisali v sporočilu za javnost.