Nihče se ne spozna na stečajni postopek, meni Suzana Gale

Ljubljanska odvetnica in bivša stečajna upraviteljica je bila obsojena za zlorabo pooblastil.

Objavljeno
23. februar 2014 17.44
Posodobljeno
24. februar 2014 08.00
Iztok Umer
Iztok Umer

Koper – Na seji višjega sodišča v Kopru, ki je obravnavalo pritožbe zagovornikov in državnega tožilstva v zadevi ljubljanske odvetnice in bivše stečajne upraviteljice Suzane Gale, je prvoobtožena in na prvi stopnji obsojena Galetova zlila ves žolč na delo sodišča, tožilstva in novinarje, češ da smo ji uničili življenje.

Po njenem zagovoru niti sodišče, tožilstvo, sodni izvedenci in novinarji, ki so poročali s sojenja proti njej ter soobtoženima Sebastjanu Čagranu in njegovi sestri Andreji Terpotec, nimajo pojma, za kaj sploh gre pri stečajnem postopku. »Sodba prvostopenjskega sodišča je nepravilna, nezakonita in krivična,« je dejala in iz njenih oči se je vlil plaz solz, ki jih z gestikulacijo rok in mimiko ni uspelo ustaviti niti njenemu zagovorniku Milanu Krstiču.

»Za mano sedijo novinarji, zato ne bom povedala imen izsiljevalcev, ko se je proti meni začel kazenski postopek. Ne sodišče ne tožilstvo se nista strokovno poglobila v stečajni zakon. Niti sodna izvedenka v svojem mnenju ni bila dorasla zaupani nalogi. Ovojnice z denarjem se nisem niti dotaknila, na bankovcih niso moji prstni odtisi. Po mojem nalogu bi ga morala tajnica odnesti na banko in ga položiti na transakcijski račun podjetja Monteca v stečaju, s čimer bi dosegli povečanje stečajne mase in bi stečajnim upnikom vrnili največ. Policisti so v mojo pisarno vdrli dve uri prezgodaj. Nisem se hotela okoristiti z denarjem. Tudi kot stečajna upraviteljica nisem bila nobena uradna oseba. Stečajni upravitelji smo menedžerji, ne pa uradne osebe, ki bi nas lahko preganjali za kaznivo dejanje zlorabe pooblastil. S svojo pritožbo prosim, da me višje sodišče opraviči krivde in sodbe prvostopenjskega sodišča,« je pojasnjevala Suzana Gale.

Seji tričlanskega senata višjega sodišča je predsedovala Mara Turk, poročevalec je bil Franc Drešar, v senatu pa je sedel še Aleš Arh. Na sodbo koprskega okrožnega sodišča so se pritožili vsi trije zagovorniki obtoženih in okrožna državna tožilka, ki je vložila pritožbo na oprostilni del obtoženih in višino kazni.

Leto zapora in 15.000 evrov denarne kazni

Trojica je na zatožno klop koprskega sodišča sedla zaradi izsiljevanja in prejemanja podkupnine ter pomoči pri teh dejanjih Dejana Škerliča v zameno za 20.000 evrov, ki jih je v ovojnici prinesel v začetku februarja 2009 v odvetniško pisarno ljubljanske odvetnice.

Škerlič je na sojenju pred koprskim okrožnim sodiščem dejal, da je bil pod pritiskom obtoženih, zato je tudi izsiljevanje prijavil policiji in podpisal nalog, da je postal tajni policijski sodelavec, kar je policiji omogočilo, da so si priskrbeli odredbo preiskovalnega sodnika koprskega okrožnega sodišča o izvajanju prikritih policijskih metod, ki je razkrilo nečedno poslovanje odvetnice in dveh njenih sodelavcev. Čagran je pri Galetovi delal po končanem študiju na pravni fakulteti, sestra Terpotčeva pa opravljala računovodska dela za odvetniško pisarno Galetove.

Na prvi stopnji je bila Terpotčeva oproščena obtožbe, da je pripravila lažno začetno stečajno bilanco koprskega podjetja v stečaju in da je pomagala pri kaznivem dejanju prejemanja podkupnine. Suzano Gale so obsodili na leto zapora in plačilo 15.000 evrov denarne kazni, Čagrana pa na leto pogojnega zapora in plačilo 3000 evrov kazni. Višje sodišče bo sodbo objavilo v pisni obliki.