Nova Gorica: število prijav nasilja v družini upada

Nasilje v družini je splošni družbeni problem, saj posega v temeljne človekove pravice.

Objavljeno
07. februar 2017 15.24
bsa*nasilje
Simona Fajfar
Simona Fajfar

Nova Gorica − Na Policijski upravi Nova Gorica so v letu 2016 opazili upadanje števila prijav v zvezi s problematiko nasilja v družini tako po številu prijav kaznivih dejanj kot tudi kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru.

Lani so obravnavali 74 kršitev določil zakona o varstvu javnega reda in miru, kar je za 40,4 odstotka manj kot v letu prej, ko so zabeležili 124 kršitev. Obravnavali pa so tudi 94 kaznivih dejanj z elementi nasilja v družini, kar je za 24,2 odstotka manj kot v letu 2015, ko so zabeležili 125 kaznivih dejanj.

Med vsemi kaznivimi dejanji z elementi nasilja je izstopalo kaznivo dejanje nasilje v družini, kjer so obravnavali 49 kaznivih dejanj. To je manj kot v letu prej, ko so je bilo 64 tovrstnih kaznivih dejanj.

Obravnavali so tudi 23 kaznivih dejanj grožnje, kar je več kot leto prej, ko je bilo teh kaznivih dejanj 17. Obravnavanih kaznivih dejanj zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja pa je bilo devet, kar je eno manj kot v letu 2015.

Policisti PU Nova Gorica so glede na omenjeno število kaznivih dejanj in prekrškov lani izrekli 28 ukrepov prepovedi približevanja na podlagi zakona o nalogah in pooblastilih policije, kar je manj kot leto prej, ko je bilo tovrstnih ukrepov 43. V desetih primerih − pet več kot leta 2015 − pa je dežurni preiskovalni sodnik ali senat Okrožnega sodišča v Novi Gorici omenjeni ukrep razveljavil.

Policisti so petih kršiteljem − v letu 2015 jih je bilo 22 − izrekli globo z izdajo plačilnega naloga zaradi neupoštevanja odredbe glede prepovedi približevanja določeni osebi, kraju ali območju na podlagi 162. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije.

Janko Mencinger, policijski inšpektor v sektorju uniformirane policije PU Nova Gorica, ocenjuje, da so bila v vseh postopkih uporabljena vsa pooblastila, ki so potrebna za zaščito žrtev nasilja v družini. V nujnih primerih, ko gre za nasilje v družini, policija samostojno izreče prepoved približevanja, da zagotovi varnost žrtvi in prepreči nadaljnje nasilje.

V letu 2016 na območju PU Nova Gorica niso obravnavali mladoletnih povzročiteljev nasilja v družini, ki bi jim izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Pri obravnavi nasilja v družini se policija povezuje z novogoriškim okrožnim državnim tožilstvom in centri za socialno delo, kjer zelo dobro sodelujejo v večdisciplinarnih strokovnih skupinah in z regijsko koordinatorko za preprečevanje nasilja v družini.

Sodelovali pa so tudi z vladnimi in nevladnimi organizacijami pri izvajanju preventivnih aktivnosti Policije ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami. Mencinger pravi: »Uspešnost reševanja tovrstne problematike je mogoče zagotoviti le s celovitim in skupinskim pristopom tako policije kot drugih državnih in nevladnih organizacij.«