Nove ovadbe v primeru Merkurja

Ovadeni so osumljeni, da so sodelovali pri nezakonitem financiranju menedžerskega prevzema Merkurja.

Objavljeno
24. februar 2015 10.53
Slovenija, Kranj, 22.Oktober2012, Trgovina Merkur Primskovo. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo

Ljubljana – Gorenjski kriminalisti so kazensko ovadili sedem odgovornih oseb v treh gospodarskih družbah in eno pravno osebo zaradi utemeljenega suma kaznivih dejanj zlorabe položaja in pomoči pri tem. Neuradno gre za udeležence zgodbe o lastninjenju nakelskega Merkurja, namreč odgovorne iz Gorenjske banke, Merfina in Iskratela.

 

V preiskavi, ki jo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, so ugotovili, da je holdinška družba leta 2007 iskala družbe, ki bi za financiranje menedžerskega prevzema prevzele vlogo vmesnega člena med njimi in banko. In je tako družbo tudi našla. Taka je razlaga kranjske policijske uprave, ki imen ne navaja, po neuradnih podatkih pa je pod drobnogledom financiranje menedžerskega prevzema Merkurja, ki so ga vodilni menedžerji izvedli prek Merfina (holdinška družba), kot pomočnika pa so kriminalisti prepoznali kranjski Iskratel (vmesni člen) in Merkurjevo hišno financerko, Gorenjsko banko.

Zloraba zaupanja in položaja

Če v ta kontekst postavimo še nekaj imen odgovornih oseb v tistem času, pridemo do Bineta Kordeža (Merkur, Merfin), Zlatka Kavčiča, Gorazda Trčka, Tilna Zugwitza (Gorenjska banka), Andreja Polenca (Iskratel). Po pojasnilih policije so osumljenci sklenili 20-milijonski kreditni posel v nasprotju s predpisi, ki urejajo bančno poslovanje. Holdinška družba namreč sama ne bi mogla dobiti posojila, ker je bila na zgornji meji izpostavljenosti do banke. Zato se je kredit glasil na obvodno družbo, (protipravno) korist pa je pridobila holdinška družba. Posel so omogočili odgovorni v banki in v obvodni družbi. Ker je holdinška družba obtičala v insolvenčnem postopku, je bila obvodna družba oškodovana za okoli devet milijonov evrov. Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti se kaznuje z zaporom do osmih let.

Policija opozarja na podobno nezakonitost v povezavi z menedžerskim prevzemom podjetja (očitno Merkurja) leta 2013. Dve osebi v banki sta prav tako »prek obvodne korporacije isti holdinški družbi omogočili desetmilijonsko obvodno financiranje. Obvodna družba je bila v nezakonitem poslu takrat oškodovana za vseh deset milijonov evrov, ki jih je terjala banka, čeprav so ji zagotovili, da ne prevzema nikakršnega rizika iz naslova posojilnega razmerja.«

Preprosta osnovna formula

Konec leta 2013 so kriminalisti kazensko ovadili člana uprave Gorenjske banke Gorazda Terčka in Tilna Zugwitza, ki sta banko domnevno oškodovala za več kot deset milijonov. Obvodna družba je bila v tem primeru lastnica Hidrie, družba H & R. Banka je menda vodstvu Hidrie zagotovila, da s poslom nič ne tvega, po stečaju Merfina pa je terjala poplačilo dolga od družbe H & R, menda celo s pomočjo ponarejenih menic. Hidria je s tožbo hotela dokazati ničnost posojilnih pogodb, namenjenih le izogibanju omejitvam o maksimalni izpostavljenosti, a je novembra lani prvostopno pravdo izgubila.

Poudariti je treba, da je bilo v času pred gospodarsko krizo financiranje prek vmesnih členov (v izogib kršitvam bančnih omejitev) zelo razširjeno in tudi Merfin je bil v podobni navezi z več družbami. Kot smo že pisali, so kriminalisti iskali nepravilnosti pri posojanju denarja in garancijah za ta posojila tudi v razmerju Merkurja oziroma Merfina s Salonitom Anhovo, Alposom, G Skupino, družbo VIator & Vektor, poleg Gorenjske banke pa je kot mestoma sporna financerka nastopala tudi Factor banka. Osnovna formula je bila preprosta: obvodna družba je pri banki najela kredit, za katerega je jamčil Merkur, denar pa je dobil Merfin za financiranje menedžerskega prevzema.

Kriminalistične preiskave poslov Merkurja v času, ko ga je vodil Kordež, so se začele z obsežno kriminalistično akcijo konec leta 2010. V tem času se je zvrstilo veliko preiskav, vpletenih je bilo veliko podjetij in posameznikov, najbolj odmevne pa so bile odškodninske tožbe Merkurja zoper bivše vodilne in nadzornike zaradi sumov oškodovanja pri preprodaji trgovskega centra Primskovo za devet milijonov evrov.