Novinar Dela za en članek oproščen, za drugega obsojen

Sodba: Roka Kajzerja je tožil nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič.

Objavljeno
19. november 2014 21.37
Slovenija, Maribor, 16.3.2011 - KOVACIC Matjaz, predsednik uprave NKBM foto:Tadej Regent/Delo
J. M., kronika
J. M., kronika

Ljubljana – Novinarja Dela Roka Kajzerja je sodišče za eno obtožbo žaljive obdolžitve oprostilo krivde, za drugo pa ga spoznalo za krivega in mu naložilo plačilo 1314 evrov denarne kazni. Zasebno ga je tožil nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič.

Kajzerja je sodišče oprostilo obtožbe za zapisano v rubriki Kajzerice z naslovom Megamarket NKBM, v kateri se je na satiričen način lotil Kovačičevih domnevnih nepravilnosti. V njej je kreditiranje Mateja Raščana šaljivo opisal kakor rop Megamarketa NKBM, ki ga je izvedel prav Raščan. Ta se je po deset milijonov evrov pripeljal kar s kombijem, varnostnika Poldeta, ki se mu je ta zdel sumljiv, pa je »poslovodja megamarketa« Kovačič prepričal, da je vse v redu. »Polde bo pozneje preiskovalcem pojasnjeval, da je bilo strank, ki so nakladale pole potiskanega in razrezanega papirja s številkami in evropskimi znamenji, še veliko,« je med drugim zapisal Kajzer.

Na plačilo denarne kazni pa je bil Kajzer obsojen zaradi komentarja z naslovom Penthouse NKBM in ZK, v katerem je, kot ugotavlja sodišče, neresnično trdil, da se je Kovačič vozil z Raščanovim mercedesom in se udeleževal zabav za mariborsko elito v podjetnikovem penthousu oziroma dveh luksuznih dupleksih na vrhu stanovanjskega bloka v središču štajerske metropole.«

Kovačič je v zasebni tožbi, ki jo je vložil prek pooblaščenke Simone Preininger, trdil, da gre za neresnične trditve, ki škodujejo njegovi časti in dobremu imenu, posledice pa so lahko tudi izguba ugleda na trgu ter v poslovnih in strokovnih krogih. Opozoril je tudi, da so za njegovo področje ključne visoka moralnost, strokovnost in skrbnost pri poslovanju.