Novinarja bodo prisilno privedli

Tožilstvo Mitji Lomovšku očita, da je tožilko Dragico Kotnik napeljeval k temu, da mu je izdala podatke v zadevi Baričevič

Objavljeno
04. marec 2016 16.37
Marko Jakopec
Marko Jakopec
Ljubljana – Prisilno privedbo je sodišče odredilo za Mitjo Lomovška, ki mu tožilstvo očita napeljevanje h kaznivemu dejanju zlorabe uradnega položaja. Tega sicer očitajo višji državni tožilki Dragici Kotnik, ker da je Lomovšku posredovala tožilski dokument, povezan z afero Baričevič.

Okrajna sodnica Ana Testen je včeraj zaman čakala, da bi se oba obtožena pojavila na predobravnavnem naroku. Še preden je narok preložila na 25. marec, je povedala, da je Lomovšek pred tremi dnevi preko elektronske pošte vložil zahtevo za njeno izločitev, ker »se je že vnaprej odločila o njegovi krivdi«. Sodnica je že dan kasneje to zahtevo zavrnila kot neutemeljeno in o tem prek elektronske pošte obvestila tudi Lomovška in mu hkrati posredovala izrecno opozorilo, da narok ne bo preklican, torej naj se ga Lomovšek udeleži. Lomovšek je sodišču nato poslal opravičilo, da ga na narok ne bo vse dotlej, dokler sodnica ne bo odločila o njegovi zahtevi za njeno izločitev, kar je, kot je pojasnila sodnica, že storila. Hkrati je povedal, da se o svoji krivdi ne bo izrekel, dokler svojega ne pove tudi soobtožena Dragica Kotnik. Sodnici je tudi predlagal, da zavrže obtožni predlog. Sodnica Testenova njegovega opravičila ni sprejela in je zanj odredila prisilno privedbo na sodišče.

Kotnikova vabil ne prevzema

Na sodišče je bila povsem v skladu s pravili vabljena tudi Kotnikova, vendar se je vabilo vrnilo z oznako, da ga naslovnica ni sprejela. Testenova je pojasnila, da je Kotnikova kot naslov stalnega prebivališča navedla naslov v Kopru, kot naslov za vročanje pa tudi naslov v Milanu. Več poskusov vročitve do zdaj je bilo neuspešnih. Sodni vročevalci so poskušali večkrat na naslovu v Kopru, kjer so praviloma naleteli na moža Dragice Kotnik, ki je vedno povedal, da je ni doma. Neuspešen je bil tudi poskus vročitve na parkirišču blizu prebivališča ob parkiranih vozilih obeh zakoncev. Sodno pisanje se je z oznako »naslovnik neznan« vrnilo tudi z naslova v Milanu.

Sodišče je prejelo tudi zdravniško potrdilo, da je Kotnikova začasno nezmožna za delo. Ker iz tega potrdila ni razvidno, kaj je vzrok začasne nezmožnosti za delo, je sodišče pooblastilo komisijo za izdelavo izvedeniških mnenj pri ljubljanski medicinski fakulteti, da to ugotovi in še, ali je sposobna sodelovati pri procesnih dejanjih sodišča. V komisiji sta po prvih podatkih psihiater in psiholog. Kljub temu, da mora sodišče počakati na izvedeniško mnenje, je naslednji narok razpisalo za 25. marec, ker, kot je poudarila sodnica Testenova, se z vsem skupaj že mudi, saj so do zdaj porabili že veliko dragocenega časa.

Krški tožilci so proti višji državni tožilki Dragici Kotnik vložili obtožni predlog zaradi domnevne zlorabe tožilskih pooblastil. Očitajo ji zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, ker je novinarju menda posredovala dokument, povezan z afero Baričevič.

Šlo naj bi za tožilski predlog za izdajo odredbe za pregled telefonskih pogovorov, ki ga je objavil spletni portal Pozareport.si, iz njega pa izhaja, da so kriminalisti pri naknadnem pregledu na dveh stikalih v hiši na Oražnovi v Ljubljani, kjer so trije bulmastifi februarja 2010 do smrti pogrizli lastnika Saše Baričeviča, našli sledove krvi takrat neznane osebe. Krško tožilstvo je na podlagi ovadbe novomeških kriminalistov na ljubljanskem okrožnem sodišču zahtevalo preiskavo tožilke in novinarja. Po končani preiskavi je krško tožilstvo na ljubljansko okrajno sodišče vložilo obtožni predlog.