Novinarki nad Janšo še z odškodninsko tožbo

Predsednik SDS je Eugenijo Carl in Mojco Šetinc Pašek označil za »odsluženi prostitutki«, zaradi česar ga tožita.

Objavljeno
08. julij 2016 14.10
Proslava SDS ob dnevu državnosti Lju bljana 25.6.2016 [sds proslava]
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Po zasebnih kazenskih tožbah, ki sta ju zoper Janeza Janšo vložili novinarka TV Slovenija Eugenija Carl in urednica dnevnoinformativnih oddaj na nacionalni televiziji Mojca Šetinc Pašek zaradi zapisa o odsluženih prostitutkah, omenjeni predsednika SDS preganjata še z odškodninskima tožbama.

Janša je, kot je znano, 21. marca na tviterju objavil zapis: »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.«

To vsebino je tvitnil po tistem, ko je novinarka Eugenija Carl v prispevku Razraščanje sovraštva v televizijskem Dnevniku poročala, da so se med člani facebook strani Legija smrti znašli tudi vidni člani SDS, ki pa so zanikali, da bi se skupini pridružili sami.

Žaljiv odziv 
na televizijski prispevek

Čeprav je bil tvit odziv na prispevek Carlove, njegova vsebina nima nobene zveze s temo, o kateri je poročala novinarka, in ne pomeni nikakršnega prispevka k razpravi javnega pomena, poudarja pooblaščenec novinark Stojan Zdolšek.

Pravi, da Janšev zapis ne vsebuje nobenih navedb glede dejstev, zanikanja ali dopolnjevanja dejstev ali drugačnega vsebinskega odziva na televizijski prispevek, prav tako ne gre za izjavo v kontekstu razprave o zadevi širšega javnega pomena. Janšev zapis je zgolj grob besedni napad na osebnost novinark, na njuno čast in dobro ime, »saj gre za objektivno žaljiv zapis, katerega izključni namen je bil žaliti tožnici v širši javnosti,« pravi odvetnik.

Odvetnik Zdolšek: 
vulgaren napad

Izrazi javna hiša, poceni usluge, odsluženi prostitutki in zvodnik so žaljivi že sami po sebi in, kot poudarja odvetnik, pomenijo negativno vrednostno oceno in izrazito slabšalno pisanje, da se novinarki prikaže kot zaničevanja vredni osebi. Sporne izjave pa nikakor ni mogoče razumeti kot kritiko dela novinarke in urednice, kot je to hotel Janša pozneje prikazati v javnosti.

»V Sloveniji od njene osamosvojitve do danes niti v bližnji okolici ni mogoče najti primera takšnega žaljivega in vulgarnega verbalnega napada na novinarki samo zato, ker poskušata v skladu z novinarskim kodeksom in s poslanstvom novinarja opravljati svoj poklic,« pravi Zdolšek in dodaja, da takšna »prostaška žalitev sicer veliko pove o njenem avtorju, vendar ne zmanjša teže posega v človekovo dostojanstvo, osebno integriteto in človekove pravice tožnic nasploh«.

Janševo ravnanje je toliko hujše, ker je zlorabil možnost komuniciranja po družabnem omrežju izključno z namenom poseganja v čast in dobro ime novinark v širši javnosti, je še prepričan odvetnik, ki dodaja, da je Janšev tviter račun v celoti javen in ima 39.600 sledilcev.

Janšev tvit je poleg tega povzročil številne žaljive odzive na različnih forumih, komentarje na facebooku in pod članki na spletu, ki so jih pisali Janševi privrženci; pogosti so bili tudi poskusi obrambe Janševega zapisa, med drugim, da gre za »lucidno provokacijo« in podobno. Kot Zdolšek zapiše v tožbah, so se iz politične stranke, katere predsednik je Janša, iz civilnodružbene skupine, ki jo obvladuje, ter medijev in družabnih omrežij, ki jih nadzira, v javno obrambo prvaka SDS začeli vrstiti tudi pritiski na RTV-hišo, kjer sta zaposleni Carlova in Šetinc Paškova.

Obsodbe zapisa strokovne 
in širše javnosti

Strokovna in širša javnost, ki sta se odzvali na Janšev tvit, sta ga ocenili kot žaljivega, poniževalnega do novinark in v celoti nesprejemljivega, platforma za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev, ki deluje v okviru Sveta Evrope, pa ga je na podlagi prijave Društva novinarjev Slovenije ocenila z najvišjo možno stopnjo pritiska na novinarje; vsebina Janševega tvita je bila med drugim povod za razpravo v parlamentarnem odboru za kulturo.

Zapis sta obsodili obe novinarski organizaciji, prav tako so ga obsodili na RTV Slovenija, pa tudi v nekaterih političnih strankah. Toda Janša je s svojimi zapisi o »medijski prostituciji« na tviterju nadaljeval tudi po spornem zapisu.

Carlova in Šetinc Paškova sta na začetku aprila na celjsko okrožno sodišče zoper Janšo vložili zasebni kazenski tožbi zaradi razžalitve »na javnem spletnem mediju, v katerem naju je osebno označil za prostitutki, naju blatil in diskreditiral osebno kot ženski in poklicno kot novinarki«, sta zapisali takrat.

Zdaj sta uresničili tudi napoved o vložitvi odškodninskih tožb, s katerima na velenjskem okrajnem sodišču zahtevata vsaka 6000 evrov odškodnine zaradi posega v čast in dobro ime. »Tako kot z nikomer drugim, tudi z omenjenim toženim Ivanom Janezom Janšo javno ne bova polemizirali, ampak se bova z njim soočili v sodni dvorani. Meniva namreč, da je v civilizirani državi za take zadeve sodišče edino pravo mesto,« sta ob vložitvi prvih tožb dodali novinarki.